Journalister som har skrevet om Huawei de siste månedene har fått invitasjon til å besøke Huaweis hovedkontor i Shenzhen i Sør-Kina.

«Huawei vil dekke reisekostnader, hotell, mat, etc.,» heter det i invitasjonene.

Huawei har rykket inn helsides annonser i de største amerikanske avisene i mars med overskriften «Ikke tro alt du hører». På torsdag morgen skal det være en direktesendt pressekonferanse.

– Dette er sjeldent. Jeg tror ikke Huawei har gjort dette tidligere. Det er ganske så uvanlig for selskapet, sier teknologiekspert Claude Barfield ved tenketanken American Enterprise Institute til National Public Radio.

Saksøker USA

Huaweis finansdirektør kjemper mot utlevering fra Canada, hvor Meng Wanzhou ble arrestert da hun hadde en mellomlanding i Vancouver i desember i fjor. Hun har saksøkt den kanadiske staten for å ha brutt hennes konstitusjonelle rettigheter i forbindelse med arrestasjonen.

Dette blir sett på som et forsøk på å forsinke den juridiske utleveringsprosessen, som etter planen skal starte denne uken.

Parallelt med dette vil Huawei saksøke USA, ifølge New York Times. Søksmålet vil bli innlevert i den amerikanske delstaten Texas allerede på torsdag og vil utfordre mandatet til U.S. National Defense Authorization Act (NDAA), som ble godkjent i fjor.

Kina har vært svært kritisk til NDAA, som de mener ble opprettet for å hindre kinesiske teknologiselskapet fra å delta i anbudsprosesser i USA hvor føderale etater og institusjoner står som kjøpere av utstyr. Huawei, ZTE og fire andre kinesiske selskaper er på forbudslisten.

Årsaken er, ifølge USA, at produktene kan benyttes til spionasje – noe Huawei har avvist. Huaweis smarttelefoner, som er nest mest solgte i verden – etter Samsung, importeres ikke via offisielle kanaler til USA.

– Huawei kan argumentere for at USA ikke har bevis for denne type spionasje og at dette ble gjort for å ha et forhandlingskort i den større handelskonflikten mellom landene, sier advokat Eric Crusius hos Holland & Knight til South China Morning Post.

Forbudet gjelder ikke bare avansert telekommunikasjonsutstyr til femte generasjons mobilnett (5G). Amerikanske politikere ønsker et forbud mot blant annet solcellepaneler fra Huawei.

Effektivt søksmål

Ifølge New York Times er det kommende søksmålet fra Huawei et forsøk på å få svar på om selskapet straffes via en lovgivende handling rettet mot enkeltselskaper, uten at det får anledning til å forsvare seg, slik de kan gjøre i en rettssak.

Advokat Crusius mener at søksmålet er et forsøk fra Huawei på å vise kunder i andre land at de ikke aksepterer å bli utestengt fra det amerikanske markedet.

– Den mest effektive måten de kan gjøre det på, er gjennom et søksmål. De viser de har et legitimt grunnlag for å argumentere mot forbudet, og at det ikke er et ubegrunnet søksmål, sier Crusius.

President Donald Trump har indikert flere ganger at problemene de kinesiske selskapene har i USA kan forsvinne med en handelsavtale med Kina.

«Det er klart at den amerikanske regjeringen har fattet en strategisk beslutning om å gå etter Huawei. Hva som ikke er klart, er om det er en overordnet strategi om å gjennomføre reformer hos Huawei. Eller er det for å ødelegge selskapet? Er det en del av den amerikanske strategien for å kontrollere et mektigere Kina», spør professor Kishore Mahbubani ved National University of Singapore i et innlegg i Financial Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Thor Chr. Jensen: Dette er den egentlige grunnen til at Norwegian henter 3 milliarder
01:30
Publisert: