Det har vært tre vanskelige år for Huawei. Selskapet hadde planer om å bli verdens største smarttelefonleverandør og hadde lagt grunnlaget for å være ledende i utbyggingen av 5G- mobilnettet over hele verden.
Høsten 2018 ble selskapets finansdirektør arrestert og president Donald Trump la ned forbud for amerikanske selskaper å samarbeide med Huawei.
– Vil nyte evig ære
Grunnlegger Ren Zhengfei forsøker å samle troppene. I en ny video til de ansatte. 77-åringen sier blant annet at «fred kan kun oppnås gjennom kamp» og oppfordrer selskapets 200.000 ansatte om å kjempe for å se inn i fremtiden, hvor selskapets skal gjenreises.
– Vi må akseptere hardt arbeid og ofre oss modig for å kjempe for en fredelig verden de neste tre tiårene slik at ingen tør å tyrannisere oss. Vi kjemper for vår egen overlevelse, så vel som for landet vårt», sier Ren i videoen, som er delt på sosiale medier i Kina.
Amerikansk etterretning har ment at Huawei har tette forbindelser til det kinesiske militæret, noe selskapet selv har avvist. Ren har bakgrunn fra den kinesiske hæren før han etablerte Huawei på 1980-tallet i Shenzhen.
– Vi vil nyte evig ære slik som solen og månen hvis vi medvirker med livene våre til nasjonen. Vi vil bli beundret på jorden og i himmelen hvis vi kan reise oss som fugl føniks, sier han, med henvisning til det fabeldyret fra egyptisk mytologi som er et symbol på gjenfødelse.
Ren sa at Huawei har etablert fire nye «hærdivisjoner» som skal jobbe på tvers av eksisterende divisjoner med ett mål for øye: skape nye inntekter. Disse skal koordinere teknologi innenfor smarte veier, havner, solenergi og mer effektive energiløsninger for datasentre.
– Som å havne over et stup
Selskapet klarte å holde aktiviteten oppe frem til i fjor. I siste kvartal stupte omsetningen med 38 prosent til 135,4 milliarder yuan (181 milliarder kroner).
Heller ikke kinesiske statsmedier forsøker å pynte på realitetene for selskapet.
– Omsetningen har falt med rundt 200 milliarder yen det siste året. Det er som å havne over et stup, sier industrianalytiker Jiang Junmu til Global Times, som har fått tilgang til kvartalsrapporten.
Huawei er ikke børsnotert og deler ikke like detaljert informasjon som konkurrerende selskaper. Selskapet opplyser i den siste kvartalsrapporten at de hadde en netto resultatmargin på 10,2 prosent. Det er forbrukerdivisjonen som er blitt hardest rammet av sanksjonene.
Huawei har kvittet seg med smarttelefonmerket Honor i håp om at dette kan overleve som et selvstendig selskap. Divisjonen som har utviklet og solgt dataservere skal også vekk fra selskapet, da sanksjonene gjør det umulig å få tilgang til dataprosessorer fra amerikanske selskaper.
«Vi vil vinne»
Selskapets finansdirektør Meng Wanzhou ble arrestert under en amerikansk rettsordre for nesten tre år siden i Canada og ble holdt i husarrest. Meng, som er Rens datter, ble løslatt i september og returnerte til Kina.
Dette er blitt positivt mottatt hos de ansatte. Da hun kom tilbake på jobb i slutten av oktober ble hun møtt med sang og dans, ifølge kinesiske medier.
I videoen, som blant annet People’s Daily har delt på eget nettsted og i sosiale medier, er det klipp fra Huawei-ansatte som taktfast roper høyt:
«Vi vil vinne. Vi vil vinne».
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.