Kina og USA er blitt enige om en «fase 1»-avtale av hva som skal bli en mer omfattende handelsavtale. Avtaleutkastet er blitt oversatt og skal godkjennes av de to landenes presidenter i løpet av de neste dagene. Kina ønsker at enkelte av sanksjonene mot Huawei skal fjernes.

Toppmodell uten Google

Nesten 90 prosent av verdens smarttelefoner benytter en fullversjon av operativsystemet Android, som utvikles og eies av Googles morselskap, Alphabet. Uten denne versjonen får ikke brukerne tilgang til blant annet karttjenester, Gmail, Youtube og andre Google-apper.

For et knapt år siden lanserte Huawei smarttelefonen P30 Pro – en direkte konkurrent til flaggskipsmodellene fra Samsung og Apple. Modellen ble svært godt mottatt i Asia, Midtøsten og Europa – ikke minst på grunn av kamerafunksjonene og bruk av kunstig intelligens.

Huaweis P30 Pro gikk rett til topps på Telias liste over de mest solgte smarttelefonene i april. Mate 30-modellen, som ble lansert i høst, er ikke lansert i Europa. Årsaken er fraværet av Google-apper.

Oppfølgeren, P40 og P40 Pro, skal lanseres i løpet av første kvartal og kommer til Europa, bekrefter Huawei-direktør Richard Yu, som har ansvar for forbrukerprodukter, i et intervju med franske Frandroid.

Han lover at P40-modellen vil komme med en design som «aldri er sett tidligere», med bedre billedkvalitet, raskere prosessor – og distribusjon via de tradisjonelle salgskanalene i Europa.

– Huawei har gjort det bra med smarttelefonsalget globalt. De har gjort det ekstremt bra i Kina, hvor de har økt markedsandelen betydelig, sier analytiker Mo Jia hos Canalys til Asia Times.

Ny skjermtype

Det har kommet lekkasjer fra Kina, hvor selskaper er i ferd med å produsere blant annet deksler til de to nye P40-modellene. Disse viser at Huawei ikke har spart på noe.

Skjermen vil sannsynligvis være buet på alle sider – i motsetning til dagens flaggskipsmodeller som er buet på langsidene. Frontkameraet vil ha et lite hull midt på skjermen. Det vil være fem sensorer for kameraet på baksiden og en kraftig optisk zoom.

Ifølge analytiker Ming-Chi Kuo hos TF International Security vil Huawei være først ute med å bruke periskoplinser med to innebygde speil for å få en langt bedre billedkvalitet. Underleverandører venter å selge rundt 28 millioner enheter av denne typen kameralinser i 2020.

En fingeravtrykkscanner vil være innebygd i skjermen, som er av an lyssterk oled-type, ifølge lekkasjer via blant annet GizChina.

Samsung vil lansere sin neste flaggskipsmodell i Galaxy-serien i første kvartal – i direkte konkurranse med Huawei.

Android-konkurrent

P40-modellene vil sannsynligvis benytte en åpen versjon av operativsystemet Android, versjon 10. Huawei utvikler et konkurrerende operativsystem, HarmonyOS, men dette vil sannsynligvis ikke bli å finne på P40-modellene i vestlige markeder – for nå.

Kinesiske forhandlere har presset USA for å fjerne enkelte av sanksjonene mot Huawei, blant annet åpne opp for at de fortsatt kan benytte en full versjon av operativsystemet Android.

Ifølge Huaweis India-direktør vil den nye modellen erstatte Google Mobile Services med Huawei Mobile Services til nedlasting av apper. Også andre kinesiske mobilprodusenter, blant annet Oppo, vil benytte denne tjenesten.

– Vi har vår egen tjeneste og forsøker å bygge et mobilt økosystem. De fleste appene, slik som navigasjon, betalingsløsninger, spill og meldingstjenester snart, sier Charles Peng til Economic Times.

Huawei har etablert et utviklingsfond på ni milliarder kroner som skal lokke app-utviklere til å utvikle løsninger for kinesiske smarttelefoner.

Hvis Huawei lykkes kan de bli en formidabel konkurrent til Googles Android-plattform, som er installert på nesten 90 prosent av verdens smarttelefoner. Apples iOs har rundt 12 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.