Telia og Telenor har valgt å utelukke kinesiske Huawei til å bygge 5G-nett i Norge. Også i andre europeiske land har Huawei blitt utestengt. Nå trapper kinesiske myndigheter opp presset mot Tyskland, hvor de største mobiloperatørene fortsatt ikke har bestemt seg.

– Hvis Tyskland skulle ta en beslutning som fører til Huaweis ekskludering fra det tyske markedet vil det bli konsekvenser, sa Kina-ambassadør Wu Ken i helgen til næringslivsavisen Handelsblatt.

– Et hyklersk forsøk

2019 var året hvor Huawei skulle kapre store kontrakter over hele verden til utbyggingen av femte generasjon mobiltelefonnett. Selskapet har fått kontrakter i blant annet Asia og Afrika, men de store utbyggingskontraktene i vestlige land har latt vente på seg.

Årsaken er at USA har plassert Huawei på en liste over selskaper som amerikanske selskaper ikke får drive forretninger med. USA har frarådet allierte, blant annet NATO-land, om å bruke 5G-teknologi fra Huawei da det vil sette informasjonsdeling mellom landene i fare.

Canada er blant landene som har utsatt tildelingen av 5G-kontrakter. Amerikanske sikkerhetsrådgivere har påstått at Kina vil få tilgang til alt av sensitiv informasjon hvis Huawei står bak utbyggingen av det avanserte 5G-nettet.

– Vi er ikke på samme nivå som amerikanske eller europeiske selskaper. Det er langt igjen før Kina blir en teknologileder. Sikkerhetsadvarslene fra USA er ikke noe annet et hyklersk forsøk på å undertrykke og sanksjonere Huawei. Har det vært problemer med Huawei-teknologien på 2G, 3G eller 4G? Jeg har ikke hørt noe om det, sier ambassadøren i intervjuet.

Huawei har vært leverandør til både Telia og Telenor til utbygging av 4G-nettet. Regjeringen har endret kravene til 5G-utbyggingen. Land som Norge ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med kan ikke stå for mer enn halvparten av basestasjonene.

Truer tysk økonomi

Kina var Tysklands viktigste handelspartner i 2018 – for tredje år på rad. I fjor ble det satt en ny rekord på 110 milliarder dollar – en vekst på over 13 prosent. Tyskland har vært på randen av resesjon de siste kvartalene. Kina-eksporten nådde en ny topp i juli.

Hvis Tyskland aksepterer Huawei som leverandør kan det åpne opp i andre land. Den kinesiske ambassadøren kom med en vag trussel mot tysk eksport i et utvidet videointervju med Handelsblatt.

– Kan vi en dag si at disse tyske bilene ikke lenger er trygge da vi kan produsere våre egne biler? Nei. Det ville ha vært proteksjonisme, sa han.

Leder for den tyske tenketanken Global Public Policy Institute mener dette er en direkte trussel mot Tyskland og økonomien.

«Det er en direkte kobling til tyske biler, til tross for en jovial benektelse er dette en veldig hardtslående økonomisk trussel mot Tyskland», skriver Thorsten Benner på Twitter.

Vil ekskludere Huawei

Forbundskansler Angela Merkel har et godt forhold til Kinas president Xi Jinping. Den tyske nasjonalforsamlingen forbereder en sikkerhetslov som vil utestenge Huawei fra det meste av den tyske 5G-utbyggingen.

Ifølge et utkast til loven kan leverandører som «kan være under statlig innflytelse og uten konstitusjonell kontroll» bli betegnet som «upålitelige» og kan ekskluderes fra kjernenettverket og andre perifere nettverk.

Teleoperatøren Deutsche Telekom, som er deleid av den tyske staten, sa i forrige uke de vil fryse nye investeringer i utbygging av 5G-nettet på grunn av den politiske usikkerheten.

– Huawei-diskusjonen blir mye viktigere i Tyskland nå. Dette er en del av den bredere debatten om Kina i konkurranse med Europa, med en helt annen styringsmodell, sier parlamentsmedlem Mils Schmid fra det tyske sosialdemokratiske partiet (SPD) til Financial Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.