2019 skulle være Huaweis store år. Målet var å gå forbi Samsung og bli verdens største smarttelefonprodusent i verden i fjerde kvartal. Samtidig skulle startskuddet gå for en storstilt utbygging av femte generasjon mobilnettverk (5G) over hele verden.

Nå forsøker selskapet å overleve de amerikanske sanksjonene.

Venter på handelsavtale

Huawei Technologies ble plassert på en liste over kinesiske selskaper som ikke får drive vanlig handel med amerikanske selskaper i mai. Etter panikk i USA, hvor blant andre Google, Intel, Qualcomm og Microsoft protesterte, ble det gitt en 90 dagers utsettelse.

Denne ble forlenget med nye 90 dager mandag, frem til midten av november, av det amerikanske handelsdepartementet. Samtidig ble 46 datterselskaper av Huawei plassert på listen.

USA gjør alt for å forhindre at amerikanske selskaper og forbrukere benytter Huawei-produkter. Nettverksteknologi fra Huawei benyttes i områder av USA hvor det har vært dårlig mobildekning.

– Vi oppfordrer forbrukere til å slutte å bruke Huawei-produkter. Vi innser at mer tid er nødvendig for å forhindre forstyrrelser for amerikanske selskaper, sa handelsminister Wilbur Ross på mandag.

President Donald Trump sa søndag at han ikke ønsker at amerikanske selskaper samarbeider med Huawei av «nasjonale sikkerhetsårsaker». I Kina blir konflikten sett på som en del av den pågående handelskrigen med USA.

– Vi tror situasjonen for Huawei ikke vil normaliseres før en omfattende handelsavtale er inngått mellom USA og Kina, sier analysesjef Jean Baptiste Su hos Atherton Research i Silicon Valley til South China Morning Post.

– Et forhandlingskort

Huawei forsøker å finne andre samarbeidspartnere. Selskapets smarttelefoner benytter operativsystemet Android fra Google. Det har lansert operativsystemet Harmony OS, som allerede er å finne i enkelte modeller i Honor-serien i Kina og fremvoksende markeder.

Selskapet mener at den amerikanske avgjørelsen er politisk motivert og ikke har noe å gjøre med nasjonal sikkerhet.

«Disse handlingene bryter med de grunnleggende prinsippene om konkurranse i et fritt marked. Det er i ingens interesser, heller ikke amerikanske, at dette gjøres. Vi ber om en slutt på denne urettferdige behandlingen og at Huawei fjernes fra den amerikanske enhetslisten», skriver Huawei i en uttalelse.

Huaweis finansdirektør, som også er datteren til selskapets grunnlegger, ble anholdt i Canada i fjor høst og venter på en mulig utlevering til USA.

– Det er tydelig at president Trump ser på Huawei som et forhandlingskort og et press for en handelsavtale. Det er også de i Trump-administrasjonen som ønsker å drepe dette selskapet. De ser dette som første skudd i en lang kald krig med Kina, sier forsker James Pethokoukis ved tenketanken American Enterprise Institute til CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.