Meng Wanzhou, som er datter av den mektige grunnleggeren av teknologiselskapet Huawei, ble pågrepet i Vancouver etter anmodning fra USA, hvor hun er etterlyst. Det har vært få detaljer, men ifølge kanadiske medier skal Huawei har brutt amerikanske Iran-sanksjoner.
Dette avvises av Huawei og kinesiske myndigheter. Det skal være en rettshøring på fredag i Vancouver, hvor blant annet spørsmålet om hun skal løslates mot kausjon vil bli avgjort. En utlevering til USA kan ta flere år, ifølge eksperter.
– Kina har forlangt at Canada og USA umiddelbart avklarer årsaken til fengslingen og at hun løslates, sa pressetalsmann Geng Shuang i det kinesiske utenriksdepartementet torsdag.
– En trussel
Kinesiske medier, som er kontrollert av kommunistpartiet og gjenspeiler partiets syn, har ikke holdt igjen siden arrestasjonen ble bekreftet natt til torsdag.
«Dette er pøbeloppførsel fra USA», skriver avisen Global Times på lederplass.
Avisen mener arrestasjonen er et desperat forsøk fra USAs side for å begrense kinesiske selskapers ekspansjon internasjonalt.
– Da det kinesiske selskapet vokste seg større møtte det flere hindringer i utenlandske markeder. Det ble sett på som en trussel mot lokale selskaper, sier leder for telekomnettstedet Cctime.com, Xiang Ligang, til den kinesiske avisen.
Allerede for 15 år siden mente den amerikanske telekommunikasjonsgiganten Cisco at Huawei hadde forsynt seg med patenter.
Huawei har svart med å ha et av de største forsknings- utviklingsbudsjettene av noe teknologiselskap i verden. Det har gitt resultater. Ifølge IHS har Huawei 28 prosent av leveranser til den globale telekommunikasjonssektoren – foran Ericsson og Nokia.
Huawei gikk tidligere i år forbi Apple til å bli verdens nest største smarttelefonprodusent.
– Huawei er blitt et forhandlingskort for USA i handelskrigen med Kina, sier direktør for Mobile China Alliance, Wang Yanhui, til Global Times.
– Langvarig konfrontasjon
USA blir fremstilt som desperate i forsøket på å stanse Kina fra å lykkes med «Made in China 2025»-strategien, hvor landet har lagt planer om å bli verdensledende innenfor nøkkelsektorer, blant annet neste generasjon mobilnettverk, kunstig intelligens og ren energi.
– Dette viser at vi må gjøre oss klar til en langvarig konfrontasjon mellom Kina og USA, sier forsker Mei Xinyu ved tenketanken Chinese Academy of International Trade and Economic Cooperation til avisen.
USA og Kina ble i begynnelsen av desember enige om en 90 dagers «våpenhvile» i handelskrigen og forsøke å forhandle frem en løsning.
– Vi vil se flere saker som denne de neste tre månedene hvor kinesiske selskaper og enkeltpersoner blir straffet for å gi USA ekstra krefter, sier Liu Weidong, som er ekspert på forholdet mellom USA og Kina ved tenketanken Chinese Academy of Social Sciences, til South China Morning Post.
Storbank varslet
Huawei-direktøren ble arrestert samme dag som president Donald Trump møtte Kinas president Xi Jinping til middag i Argentina. Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton sier til NPR at han kjente til planene om å arresterte Meng, men at Trump ikke var informert før middagen.
Ifølge Wall Street Journal skal den britiske banken HSBC ha varslet amerikanske myndigheter om mistenksomme Huawei-transaksjoner. I 2012 fikk HSBC en bot på 881 millioner dollar for at den ikke hadde fanget opp ulovlige narkotikatransaksjoner og brudd på sanksjoner mot Syria, Libya og Iran.
HSBC har sine røtter i Kina og har en betydelig del av virksomheten i Hongkong, hvor den også er børsnotert, og i Kina. HSBCs aksjekurs har falt med over en prosent i Hongkong på fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.