For to måneder siden ble Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou arrestert under en mellomlanding i den kanadiske byen Vancouver – på en amerikansk arrestordre. Hun er løslatt mot kausjon og er under husarrest. USA vil komme med en utleveringsbegjæring om kort tid.
Går helt til topps
På mandag ble en tiltale på 13 punkter mot Huawei, to datterselskaper og Meng Wanzhou, som er grunnleggerens datter, offentliggjort i USA.
Påtalemyndigheten mener at Huawei har brukt et Hongkong-selskap til å skjule eksport av utstyr til Iran, som er under amerikanske sanksjoner.
Huawei, og finansdirektøren, skal ved flere anledninger ha løyet til amerikanske finansinstitusjoner og sagt at Huawei ikke har noe å gjøre med Hongkong-selskapet SkyCom. I møter med blant annet den britiske finansinstitusjonen HSBC skal Huawei ha bekreftet forbindelsene.
To datterselskaper av Huawei skal ha stjålet teknologi fra det amerikanske mobiltelefonselskapet T-Mobile, som ble benyttet til å teste smarttelefoner. Huawei er blitt verdens nest største produsent av smarttelefoner på kort tid og er størst på det kinesiske markedet.
– Huawei og toppledelsen i selskapet har gjentatte ganger nektet å respektere amerikanske lover. Det har vært systematiske forsøk på å stjele verdifulle handelshemmeligheter, sa FBI-direktør Christopher Wray på en pressekonferanse.
Ifølge den 25 sider lange tiltalen skal finansdirektøren ha hatt notater på smarttelefonen sin som viste hvordan Huawei kunne omgå amerikanske sanksjoner mot Iran. Disse meldingene fikk USA tilgang til da hun landet på en flyplass i New York i 2014.
Ulovlige aktiviteter
USAs fungerende justisminister Matthew Whitaker sa at skandalen går helt til topps i selskapet. New York Times og andre amerikanske medier spekulerer i om det foreligger en hemmelig tiltale mot grunnlegger Ren Zhengfei, og at han kan bli arrestert hvis han reiser til USA.
– I årevis har kinesiske selskaper brutt våre eksportlover og undergravet sanksjoner vi har mot andre land. Dette er gjort for å tilrettelegge for deres ulovlige aktiviteter. Vi vil sørge for at det blir en slutt på dette, sa handelsminister Wilbur Ross.
Han sa at tiltalen ikke har noe å gjøre med de pågående handelsforhandlingene med Kina hvor målet er å få slutt på handelskrigen i løpet av den neste måneden.
– Tidspunktet er interessant, gitt de kommende samtalene i Washington denne uken. Jeg tror vi må ta et skritt tilbake og se på dette som en del av en større innsats fra justisdepartementet, hvor de ser på hva de mener er dårlig oppførsel fra Kina, sier direktør Robert Williams ved Paul Tsai China Center på Yale Law School til CNBC.
President Donald Trump sa etter arrestasjonen av Meng at han kan være villig til å gripe inn i saken mot Huawei og Meng hvis dette gjør det enklere å få på plass en handelsavtale med Kina og avblåse handelskrigen.
– Jeg vil gjøre hva som er i landets beste interesser. Hvis jeg mener det er bra for hva som kan bli den største handelsavtalen i historien, noe som er veldig viktig, eller for nasjonal sikkerhet, vil jeg gjøre det, sa han til Reuters i desember.
«USA overser fakta»
Kina ser på uttalelsen fra Trump som en bekreftelse på at dette er en politisk sak.
– USA skjuler seg bak nasjonal sikkerhet og slår ned på lovlige forretningsmessige aktiviteter til kinesiske selskaper. USA har valgt å overse fakta. De er svært nervøse og tror at fienden skjuler seg bak enhver liten busk og tre. De tror at skyggen av en bue er en slange, sa det kinesiske utenriksdepartementets pressetalskvinne Hua Chunying nylig.
Huawei har foreløpig ikke kommentert tiltalen, men en pressetalsmann for det kinesiske it-departementet karakteriserer tiltalen som «urettferdig og umoralsk» overfor Reuters.
– Selskaper som Huawei utgjør en alvorlig trussel både mot vår økonomi og nasjonale sikkerhet, sa FBI-direktør Wray under pressekonferansen.
Huawei avviser amerikansk tiltale
Den kinesiske mobilgiganten Huawei er «skuffet» og avviser anklagene i den amerikanske tiltalen mot firmaet som ble kjent mandag, skriver NTB.
Huawei sier i en uttalelse tirsdag et det ikke er skyldig i noen lovbruddene beskrevet i punktene.
– Huawei er skuffet etter å ha hørt tiltalepunktene mot selskapet i dag. Selskapet nekter for at selskapet selv eller noen datterselskaper eller tilknyttede selskaper har begått noen av de påståtte lovbruddene som fremkommer i tiltalen, skriver Huawei i en uttalelse.
– Selskapet er ikke kjent med at Meng Wanzhou har gjort noe galt og tror retten i USA til slutt vil komme frem til samme konklusjon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.