Det er nesten tre måneder siden Huaweis finansdirektør ble anholdt under en mellomlanding i Canada. Etter flere utsettelser skal det holdes en utleveringshøring i Canada. USA forlanger Meng Wanzhou utlevert og det er offentliggjort en tiltaleliste med 13 punkter.

Iran-handel

Den britiske storbanken HSBC, som har betydelig aktivitet i Kina, hadde over 200.000 dokumenter fra samarbeidet med Huawei. I 2017 var HSBC under etterforskning i USA for brudd på amerikanske sanksjoner mot blant annet Iran.

I forhandlinger med det amerikanske justisdepartementet foretok HSBC en full gjennomgåelse av samarbeidet med Huawei og selskapet Skycom Tech. Dette drev handel med blant annet Iran – et brudd på amerikanske sanksjoner.

Huawei har hele tiden påstått at Skycom var en forretningspartner som drev forretninger i blant annet Iran. I presentasjoner med HSBC, som har vært Huaweis viktigste internasjonale bankforbindelse, ble det sagt at Skycom var en del av Huawei-familien.

HSBC gjennomførte transaksjoner på nesten en milliard kroner på vegne av Skycom. Disse skal ha vært et brudd på de amerikanske sanksjonene. Blant annet skal Huawei ha videresolgt datautstyr fra det amerikanske selskapet Hewlett Packard til Skycom. Datautstyret endte opp i Iran.

HSBC var under etterforskning av amerikanske myndigheter i 2017 da storbanken dokumenterte forbindelsene mellom Huawei og Skycom.

Henla etterforskning

HSBCs etterforskning går ti år tilbake i tid og dokumenterer hvordan Skycom ble solgt til et annet selskap da det ble begynt å stille spørsmål rundt selskapet. Canicula ble oppført som ny eier. Selskapet ble etablert med et lån til aksjekapital på 130 millioner kroner – fra Huawei.

Huawei påsto fra 2011 at de ikke hadde forbindelser med Skycom. Dette er ifølge HSBC og den amerikanske tiltalen ren løgn.

HSBC hadde minst fire møter og presentasjoner med det amerikanske finansdepartementet mellom februar og juli 2017. Disse ga resultater. Etterforskningen mot storbanken i denne saken ble henlagt i desember samme år.

– Det amerikanske justisdepartementet har bekreftet at HSBC ikke er under etterforskning i denne saken, sier pressetalsmann Robert Sherman hos HSBC til Reuters.

«Ikke akseptabel handling»

Huawei-grunnlegger Ren Zhengfei sa i forrige uke at pågripelsen av Meng Wanzhou, som også er hans datter, er politisk motivert.

– Jeg er svært kritisk til det USA har gjort her. Denne typen politisk motivert handling er ikke akseptabel. USA liker å sanksjonere mot andre. Hver gang det dukker opp noe, bruker de økonomiske sanksjoner som virkemiddel. Vi er imot det. Men nå som vi har gått den veien, vil vi la domstolene avgjøre saken, sier Ren.

President Donald Trump har sagt at Meng-saken kan bli henlagt hvis USA og Kina blir enige om en handelsavtale.

– Dersom jeg mener det er bra for landet, hvis jeg mener det er bra for det som helt sikkert blir den største handelsavtalen noensinne, noe som er veldig viktig, noe som er bra for nasjonens sikkerhet. Jeg vil gripe inn hvis jeg mener det er nødvendig, sa Trump etter arrestasjonen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Gledet seg veldig til denne skoen – helt til han fant ut hvor lang tid det tok å designe klossen
- Men jeg kjøpte den, jeg.
02:34
Publisert: