For ett år siden ble Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou anholdt i Canada på en amerikansk arrestordre. Etter flere uker i varetekt har hun tilbrakt året i husarrest i Vancouver. Huawei har kjempet på en rekke fronter.
Frem til nå har Huawei hatt kineseres støtte. Den er i ferd med å forsvinne.
I et åpent brev skriver Meng om frykt, skyldfølelse, hjelpeløshet og plager hun har opplevd det siste året mens hun har sittet i husarrest med fotlenke i Vancouvers eksklusive forstad Shaughnessy. Boligen, med syv soverom, er verdt godt over 100 millioner kroner.
«Da jeg var i Shenzhen pleide tiden å gå veldig raskt. Hver dag var fullpakket og jeg hastet av gårde fra sted til sted – fra møte til møte. Nå har jeg tid til å lese en hel bok. Jeg kan diskutere detaljer med kolleger eller fullføre et oljemaleri», skriver hun.
Tallkoder som kritikk
Innlegget har ført til krasse kommentarer på sosiale medier i Kina, hvor hun er blitt sett på som «prinsessen» for det som er Kinas mest kjente internasjonale selskap. Hennes far er grunnlegger av det privateide selskapet.
Den kinesiske sensuren har jobbet på overtid siden brevet ble publisert og delt i Kina. Det er spesielt den kinesiske middelklassen, som jobber lange dager og som følger usikkerhet med svakere økonomisk vekst, som har reagert på hvordan Mengs tilværelse i Canada er.
De bruker tallkoder for å vise sin misnøye, blant annet «404», «251», «996» og «985». «996» henviser til arbeidsdager fra 9 til 9 – seks dager i uken, noe som ikke er uvanlig i kinesiske teknologiselskaper.
«404» er en internettkode som kommer frem når et innlegg er fjernet av den kinesiske sensuren og ikke vises.
Tallkodene viser sin støtte til tidligere Huawei-ansatt Li Hongyuan som ble fengslet da han forlangte å få utbetalt en bonus etter arbeidsavtalen hans ble oppsagt etter 12 års ansettelse. Huawei mente han hadde delt forretningshemmeligheter.
Han delte historien på sosiale medier i forrige uke og forklarte hvordan han ble holdt fengslet i 251 dager (åtte måneder) på hva som tilsvarer en glattcelle, i byen der Huawei har hovedkontor .
«Den ene kunne nyte tilværelsen i et kanadisk herskapshus mens den andre måtte sitte i en kald og fuktig varetektscelle i Shenzhen», kommenterte psykolog Jiang Feng på det kinesiske nettstedet Zhihu.
– For stort til å kritiseres
Huawei har forsvart hvordan de anmeldte den tidligere ansatte. Saken er svært spesiell, og han har fått erstatning på over 130.000 fra kinesiske myndigheter etter han ble løslatt i august.
«Hvis Li Hongyuan mener han er påført lidelser eller at rettighetene er krenket, støtter vi hans rett til å saksøke Huawei», skriver selskapet.
Uttalelsen blir sett på som «arrogant» og «kald».
«Elefanten tråkket på deg og du kan tråkke tilbake. For en respons på rettferdighet!», skriver en bruker på WeChat, ifølge New York Times.
Kinesiske forbrukere har støttet opp rundt Huawei det siste året. Salget av smarttelefoner fra Huawei økte med 66 prosent i Kina i tredje kvartal. Dette har skjedd på bekostning av amerikanske Apple Iphone, som har tapt markedsandeler.
På sosiale medier i Kina oppfordres det til boikott av Huawei.
– Et selskap som er for stort til at det kan kritiseres er mye skumlere enn et selskap som er for stort til at det kan kollapse, sier økonomiprofessor Nie Hunhua ved Renmin University til nettstedet Jiemian.com.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.