Huawei har det siste året lansert smarttelefoner og bærbare datamaskiner som er blitt svært godt mottatt hos brukere og fagmiljøer som har testet produktene. Siden USA innførte sanksjoner mot selskapet, har salget falt kraftig i viktige internasjonale markeder.

Ønsker Huawei-samarbeid

Microsoft og Google har i mange år samarbeidet med Huawei. Google leverer operativsystemet Android til selskapets smarttelefoner og nettbrett. Microsoft har en avtale om å levere operativsystemet Windows til Huaweis bærbare datamaskiner.

Huawei skal lansere en flaggskipmodell i smarttelefonserien Mate i midten av september. Denne vil fortsatt ha operativsystemet Android, men Googles apper vil ikke være forhåndsinstallert, blant annet kartfunksjon, epost og dokumentbehandling.

Det er uklart om brukerne vil få tilgang til Googles app-tjeneste «Play», hvor disse appene kan lastes ned manuelt. Microsoft frykter de ikke kan levere oppdateringer til operativsystemet Windows 10 på fremtidige Huawei-maskiner.

– Måten USA behandler Huawei på er uamerikansk. Selskapet bør få lov til å kjøpe amerikanske produkter, blant annet programvare, sier Microsoft-direktør Brad Smith i denne ukens utgave av Bloomberg Businessweek.

Han er sterkt kritisk til hvordan Trump-administrasjonen har håndtert Huawei-konflikten. Han viser til samtaler Microsoft har hatt med amerikanske regulatorer hvor de argumenterer for at de vet bedre og har mer informasjon.

– Helt utrolig. La oss se hva det er så kan vi bestemme. Det er slik USA fungerer, sier Smith.

Som et hotell uten senger

Han mener at president Donald Trump, som har erfaring fra hotellbransjen, burde vite bedre.

– Å fortelle et teknologiselskap at de kan selge produkter, men ikke kjøpe operativsystem eller komponenter, er som å fortelle et hotell at de kan åpne dørene, men ikke plassere senger i rommene eller mat i restaurantene. Uansett er selskapets fremtid i fare, sier han.

Huawei har utviklet operativsystemet Harmony for smarttelefoner. Dette testes ut på enkelte modeller i Kina og fremvoksende markeder i Asia. Selskapet har sagt de foretrekker å samarbeide med Google og Microsoft og benytte Android og Windows.

Microsoft-direktør Smith har nettopp utgitt boken “Tools and Weapons: The Promise and the Peril of the Digital Age» hvor han utdyper frykten for at det vil komme nye restriksjoner som begrenser amerikanske teknologiselskapers muligheter til å ekspandere internasjonalt.

Microsoft er blant selskapene som investerer mye i nye teknologier, blant annet kunstig intelligens og fremtidens datamaskiner, som vil ha langt høyere kapasitet enn dagens systemer.

– Du kan ikke være en global teknologileder hvis du ikke kan bringe teknologien til verden, sier han til Businessweek.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.