– Å gå til teknologikrig eller handelskrig mot et annet land er ikke den beste måten å forsvare nasjonale interesser på, sa Macron da han holdt tale på teknologimessen Viva Tech i Paris torsdag.
Macrons uttalelse var et svar til USA, som onsdag satte Huawei på en svarteliste over selskaper som utgjør en risiko for nasjonal sikkerhet.
5G-pionerer
Huawei ligger langt foran sine konkurrenter i utviklingen av 5G-teknologi. Mange land, blant annet i Europa, vurderer om de skal samarbeide med det omstridte selskapet.
Huawei avviser alle anklager om at det tilrettelegger for kinesisk spionasje og er en forlenget arm for kinesisk etterretning.
President Macron understreket imidlertid at Frankrike «vil være svært forsiktig» når de skal velge hvem som skal få bygge ut 5G-nettet i landet.
«No-spy-agreement»
Torsdag ble det kjent at Huawei har tilbudt Norge en avtale der de lover at Kina ikke skal kunne spionere på norske mobilkunder i 5G-nettet.
Den kinesiske teknologigiganten Huawei tilbyr Norge en «no-spy-agreement».
– Kinesiske myndigheter vil aldri be oss spionere eller ha bakdører for dem inn i nettet, sier James Chen til NRK.
Han er visekonsernsjef for Huaweis virksomhet i Sentral-, Øst- og Nord-Europa.
Chen forteller at han er overbevist om at Norge og Kina vil løse utfordringene knyttet til selskapets fremtidige rolle i telenettet.
I Norge har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) flere ganger uttalt at det vil være problematisk hvis Huawei trekkes inn i utbyggingen av det norske 5G-nettet. Ifølge tidligere PST-sjef Benedicte Bjørnland er veien kort fra selskapet til det kinesiske regimet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.