– Jeg ble tvunget av pr-rådgiverne til å stille opp. Årsaken er at vi er i en omstillingsfase, sa grunnlegger Ren Zhengfei i et intervju med kinesiske CCTV.

Huawei har vært omgitt av mystikk, og mistanke om at selskapet i realiteten er styrt av den kinesiske staten eller etterretningstjenester. Ren Zhengfei, som grunnla selskapet på slutten av 1980-tallet, har en fortid som offiser i den kinesiske hæren.

Under press

Ren Zhengfei har holdt en lav profil i Kina og internasjonalt. Han har vært kjent for å ha svært gode kontakter helt til topps i kommunistpartiet, og han har vært pådriver for at Kina skal bli ledende innenfor utvalgte områder, blant annet 5G-nettverk.

USA har lagt press på allierte, blant annet Australia, Storbritannia og Tyskland, om ikke å benytte produkter fra Huawei til 5G-utbyggingen. Bakgrunnen er at amerikanske etterretningsspesialister og politikere frykter for nasjonal sikkerhet og spionasje.

– Det er tåpelig og de vil tape penger hvis de ikke kjøper produktene våre, sa Ren i et intervju med den kinesiske fjernsynskanalen CCTV – et av over 30 intervjuer han har gitt den siste uken med utvalgte medier.

74-åringen fremsto som svært selvsikker i intervjuet, som ble vist i Kina. Huawei har nesten 200.000 ansatte over hele verden og er blitt verdens største leverandør av infrastruktur til telekommunikasjonssektoren – i konkurranse med vestlige selskaper.

Både Telenor og Telia har benyttet selskapets produkter til 4G-utbyggingen.

– Vi har mange produkter som europeiske og amerikanske land trenger. De bør kjøpe disse fra oss, sa han.

Huawei er ikke børsnotert og det har vært svært begrenset innsyn i regnskaper. Årsrapportene er de siste årene blitt mer fullstendige og er revidert av et internasjonalt revisjonsselskap. Omsetningen økte i 2017 med 15 prosent og selskapet fikk en resultatvekst på 28,1 prosent.

Påstandene om statlig innblanding i selskapet og teknologien er blitt avvist av selskapet i mange år.

Advarer USA og Canada

I begynnelsen av desember ble datteren til Ren, som er Huaweis finansdirektør, arrestert i Canada. Pågripelsen av Sabrina Meng Wanzhou var basert på en amerikansk arrestordre. Hun ble senere løslatt mot kausjon og er i husarrest i Vancouver.

Kina har arrestert flere kanadiske statsborgere siden desember. En gammel sak ble hentet frem i begynnelsen av nyttår. En kanadier, som tidligere hadde fått en fengselsstraff på 15 år for narkotikasmugling, ble dømt til døden.

Ifølge den kanadiske avisen Globe and Mail har USA informert Canada om at de vil begjære Meng utlevert.

– Vi krever at USA dropper utleveringsbegjæringen. Canadas utleveringsavtale med USA krenker sikkerheten og rettighetene til kinesiske borgere, sa pressetalskvinne Hua Chunying tirsdag.

Hun gjentok at Kina vil holde USA og Canada ansvarlig for hva som skjer fremover.

– Begge land må innse alvoret i situasjonen og ta nødvendige skritt for å rette på feilen som er begått, sa hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Denne banker livskiten ut av andre firedørsbiler
Den nye versjonen av Mercedes-AMG GT er den raskeste modellen fra merket. Likevel kan du ta med fire passasjerer og trekke tilhenger.
03:36
Publisert: