Det er nesten et år siden Huaweis finansdirektør ble arrestert i Canada på en amerikansk arrestordre. Dette var begynnelsen på et mareritt hvor det kinesiske teknologiselskapet ble plassert på en svarteliste. Amerikanske selskaper trenger en spesiell lisens for å levere til Huawei.
Huawei hadde ambisjoner om å gå forbi Samsung og bli verdens største leverandør av smarttelefoner innen 2020. De var på god vei inntil i fjor. Huawei var først ute med å levere smarttelefoner med kunstig intelligens og med langt mer avanserte kameraer og sensorer enn Samsung og Apple.
Fortsatt omsetningsvekst
Til tross for at Huawei har utviklet egne avanserte dataprosessorer er selskapet fortsatt avhengig av amerikanske komponenter, patenter og programvare. Huaweis smarttelefoner benytter operativsystemet Android, som er utviklet av Google.
Ifølge Huawei økte omsetningen med 27 prosent i tredje kvartal og 24 prosent hittil de tre kvartalene. Den samlede omsetningen hittil i år havnet på 610 milliarder yuan (800 milliarder kroner). Resultatmarginen lå stabilt på 8,7 prosent. De neste kvartalene kan bli mer utfordrende.
– Det verste er ikke over for Huawei, sier analytiker Lv Junkuan hos Gartner til Financial Times.
Huawei har solgt 185 millioner smarttelefoner hittil i år, ifølge den nye kvartalsrapporten fra selskapet. Dette er en økning på 26 prosent sammenlignet med de tre første kvartalene i fjor.
Den største veksten kom fra Kina, hvor Huawei har økt markedsandelen fra 25 prosent til 38 prosent på ett år.
Ifølge Junkuan vil den nye flaggskipmodellen Mate 30, som ble lansert nylig, vise om Huawei vil klare seg på egen hånd. Denne kommer med en begrenset versjon av operativsystemet Android og mangler mange av Google-appene, blant annet epost og kart.
– Mate 30-modellen har ikke blitt godt mottatt internasjonalt. Vi har hørt at mange ikke er villige til å selge modellen på grunn av manglende Google-tjenester, sier analytiker Jia Mo hos Canalys til næringslivsavisen.
Tyskland tillater 5G
Huawei ligger foran konkurrentene i å dra inn kontrakter på utbygging av femte generasjon mobilnett. Ifølge Huawei har de undertegnet over 60 5G-kontrakter – opp fra 50 for noen måneder siden. De har blant annet solgt 400.000 5G-antenner som skal utplasseres i 700 byer.
Dette kommer til tross for at USA har forsøkt å presse allierte til å ikke la Huawei delta i utbyggingen av 5G-nettverk. Telia har utestengt Huawei fra utbygging av 5G-nettet i Norge og valgt Ericsson.
Tyskland har motstått press fra USA og bekreftet onsdag de vil tillate Huawei å delta i utbygging av 5G-nettverkene. Dette har skapt reaksjoner fra USA, hvor etterretningsorganisasjoner frykter Kina har mulighet til å overvåke data og tale med Huawei-utstyr. Dette er aldri bevist.
– Den tyske sikkerhetstestingen er ikke tilstrekkelig. De må vurdere kinesiske myndigheters innflytelse og spørre seg om det eksisterer et tilstrekkelig regelverk, sier assisterende statssekretær Rob Strayer under en telefonkonferanse denne uken, ifølge Voice of America.
Ifølge Handelsblatt var det forbundskansler Angela Merkel som personlig tok beslutningen.
«Vi ønsker beslutningen om å skape like vilkår for alle selskaper velkommen. Huawei vil jobbe tett med regulatorer, kunder og bransjeorganisasjoner for å sikre at mobilnettverkene er sikre», sier Huawei i en uttalelse.
Huawei har lansert smarttelefoner som støtter 5G. Huawei Mate 20X er i salg i Kina for vel 7500 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.