Til tross for svartelisting og boikott tar selskapet markedsandeler i nøkkelmarkeder. De er blitt verdens nest største smarttelefonprodusent og nærmer seg konkurrenten Samsung i enhetssalg.

Ekstra månedslønn og bonus

Ifølge Nikkei Weekly og South China Morning Post vil ansatte få en bonus tilsvarende månedslønnen i oktober. Alle ansatte vil dessuten dele en bonus på to milliarder yuan (2,5 milliarder kroner).

Dette er en belønning for å ha utholdt Trump-administrasjonens svartelisting av selskapet for angivelig spionasje på vegne av Kina, skriver den japanske næringslivsavisen, som karakteriserer det som en «mega-dedikasjonsbonus for å motstå Trump».

Sist søndag var det 180 dager siden Huawei ble underlagt amerikanske sanksjoner.

«I 2019 har selskapet og alle ansatte stått foran ekstraordinære eksterne utfordringer,» skriver selskapet i en epost til ansatte, ifølge næringslivsavisen.

Huawei har nesten 200.000 ansatte i 170 land og en omsetning på 920 milliarder kroner i 2018. Selskapet gir ansatte i de fleste land ytelseskarakterer. Har man karakteren «C», og det har ikke vært brudd på informasjonssikkerheten, får man utbetalt bonus og en ekstra månedslønn, ifølge eposten til ansatte.

Huawei grunnleggeren Ren Zhengfei arbeidet seg opp fra fattige kår til å bli toppsjef for et av Kinas viktigste teknologiselskaper.
Huawei grunnleggeren Ren Zhengfei arbeidet seg opp fra fattige kår til å bli toppsjef for et av Kinas viktigste teknologiselskaper. (Foto: Ng Han Guan/AP/NTB Scanpix)

Huawei har sagt at de amerikanske sanksjonene vil koste selskapet rundt ti milliarder dollar (over 90 milliarder kroner) i tapt omsetning i år. Selskapet har imidlertid klart å skape vekst. I årets tre første kvartaler var omsetningen på 610,8 milliarder yuan.

Utbyggingen av femte generasjon mobiltelefonnett (5G) er i full gang i Kina med Huawei som hovedleverandør. Selskapet sa nylig at det har inngått over 60 ulike 5G-kontrakter med mobiloperatører.

Bidrar til europeisk vekst

En ny rapport fra britiske Oxford Economics viser at Huawei har bidratt med 12,8 milliarder euro til den europeiske økonomien i 2018 – tilsvarende en årlig vekst på 19 prosent fra 2014 til 2018. Det kinesiske selskapet støttet nesten 170.000 arbeidsplasser i regionen.

– Den nye Europakommisjonen ønsker å gi EU digital suverenitet ved å etablere et sterkt teknologisk økosystem over hele kontinentet. Denne rapporten viser tydelig at Huawei er blant de selskapene i Europa med innovative produkter og tjenester som vil hjelpe EU med å nå disse målene, sier Huaweis sjefrepresentant til EU-institusjonene, Abraham Liu, i en kommentar.

Ren Zhengfei sier utfordringene han møter med president Donald Trump ikke akkurat er den største krisen han har gått igjennom.
Ren Zhengfei sier utfordringene han møter med president Donald Trump ikke akkurat er den største krisen han har gått igjennom. (Foto: Ng Han Guan/AP/NTB Scanpix)

USA har lagt press på samarbeidspartnere og allierte om ikke å benytte Huawei som underleverandør. Tyskland er blant landene som har sagt det ikke er aktuelt, og vil vurdere det kinesiske selskapet på lik linje med andre land.

Huaweis grunnlegger og toppsjef Ren Zhengfei har sagt flere ganger i år, at Huawei aldri har spionert eller delt informasjon med kinesiske myndigheter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.