Huawei krøp nærmere Samsung og Apple på salgsstatistikkene fra 2015 av. Den kinesiske utfordreren la ikke skjul på ambisjonene og strategiene. Planen var å bli verdens største smarttelefonprodusent og bli den ledende leverandøren og utbyggeren av 5G-mobilnettverk i verden.

Det har ikke skjedd. Huawei har falt ut fra salgsstatistikkene over verdens fem største smarttelefonprodusenter. I fjor falt smarttelefonsalget med 21,5 prosent til 189 millioner enheter, ifølge analyseselskapet IDC.

– Gjør som Apple

Da Huawei P30-modellen ble lansert i mars 2019 tok det ikke lang tid før den ble en favoritt. Modellen ble sett på som en direkte konkurrent av Samsungs daværende flaggskipsmodell, Galaxy S10. Kameraet var i en særklasse med nattmodus og vidvinkel – noe konkurrentene ikke hadde.

I løpet av våren kom amerikanske sanksjoner. Huaweis påståtte forbindelser det til kinesiske forsvaret førte til at det ble plassert på en amerikansk svarteliste og blir sett på som en sikkerhetstrussel.

Amerikanske selskaper kunne ikke selge komponenter eller gi selskapet tilgang til patenter. Googles morselskap, Alphabet, fikk ikke levere operativsystemet Android til Huawei. Android benyttes av nesten 85 prosent av verdens smarttelefoner, ifølge IDC.

Omsetningen falt med 17 prosent i første kvartal. Nå forsøker Huawei i å slå tilbake. Det kinesiske selskapet har lansert en oppgradert versjon av operativsystemet HarmonyOS og et digitalt økosystem som har klare fellestrekk med Apples løsninger.

– HarmonyOS 2 er utviklet for å kunne være limet som knytter sammen et voksende utvalg Huawei-produkter. Huawei gjør som Apple ved å ha en felles programvareplattform som går i alle retninger. Dermed kan kundene bli en del av økosystemer, sier sjefanalytiker Ben Wood hos CCS Insight til Bloomberg.

Lokker utviklere

Det nye operativsystemet blir å finne på en ny utgave av flaggskipsmodellen Mate 40, en ny foldbar mobil, nettbrett og den nye smartklokken Watch Series 3. Mange av Huaweis tidligere telefoner vil få det nye operativsystemet installert. Dette starter denne uken.

Microsoft, Amazon og Samsung har tidligere forsøkt å lansere konkurrerende operativsystemer for smarttelefoner og andre internettilknyttede produkter – uten å lykkes.

Utfordringen er å få selskaper og utviklere til å utvikle apper for det nye operativsystemet. HarmonyOS er basert på åpen Android kildekode. Dette betyr at appene som Google leverer med den offisielle versjonen ikke er tilgjengelig.

Uavhengige utviklere lokkes med penger. Rundt to millioner utviklere har registrert seg.

– Mange utviklere vil se nytten av dette. Det er ikke et spørsmål om hva som kom først: kyllingen eller egget. Det eneste de mangler er større vestlige utviklere, sier analytiker Neil Shah hos Counterpoint Research til CNBC.

Huawei sier de ikke skal konkurrere med Googles Android eller Apples iOs, men bygge en ny type økosystem hvor målet er å knytte sammen egne produkter – og fra konkurrenter.

– Markedet for mobilt internett som er bygget på toppen av smarttelefoner er mettet. Dette er ikke en erstatning for Android, sa Huaweis programvaredirektør Wang Chenglu under lanseringen på onsdag.

Huawei antar at 300 millioner smarttelefonenheter vil ha HarmonyOS 2 installert ved slutten av 2021 – i hovedsak i Kina og enkelte andre asiatiske land.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.