Amerikanske myndigheter har utvidet tiltalen mot kinesiske Huawei Technologies og to amerikanske datterselskaper. I en tiltale som ble offentliggjort i New York på torsdag, beskyldes Huawei for å ha stått bak organisert svindel.

«De nye anklagene gjelder tiårslange påstander om at Huawei, både i USA og i Kina, har misbrukt opphavsrettigheter for å vokse og støtte opp rundt Huaweis aktiviteter», skriver det amerikanske justisdepartementet i en pressemelding.

Konsekvensene

Huawei skal ha stjålet teknologi, programvarekode, manualer og patenter fra seks selskaper. Disse er ikke nevnt med navn i tiltalen, men er ifølge New York Times blant andre nettverksselskapet Cisco Systems, Motorola Solutions og mobiloperatøren T-Mobile.

Den «kriminelle konspirasjonen» skal ha pågått siden minst 1999, ifølge tiltalen. Tidligere har det amerikanske justisdepartementet beskyldt Huawei for tyveri av handelshemmeligheter og brudd på amerikanske sanksjoner mot Iran.

Huawei avviser påstandene i den nye tiltalen.

– Amerikanske myndigheter står bak en kampanje hvor målet er å teppebombe Huawei til døde. Det virker som at USA ikke tenker over konsekvensene, sier Huaweis amerikanske sikkerhetsdirektør Andy Purdy til New York Times.

Huawei mener dette er et forsøk på å ødelegge selskapet.

«Den nye tiltalen er del av justisdepartementets forsøk på å ødelegge Huaweis rykte og økonomi på grunn av forretningsmessige forhold snarere enn juridiske», sier selskapet i en uttalelse.

– Statsstyrt kriminelt foretak

Ifølge tiltalen har ansatte begått tyveri på utstillinger, konferanser og presentasjoner. Under en utstilling i Chicago skal en Huawei-ansatt ha sneket seg inn midt på natten, etter stengetid, og tok bilder av nettverksprodukter en konkurrent viste frem.Amerikanske toppolitikere er sjelden enige om noe. Når det gjelder Huawei står demokrater og republikanere samlet i sin fordømmelse og mener Huawei er et «statsstyrt kriminelt foretak».

«Tiltalen tegner et ødeleggende bilde av en ulovlig organisasjon som mangler respekt for loven», sier de to senatorene Richard M. Burr og Mark Warner i Senatets etterretningskomité i en felles uttalelse.

Større enn Apple

Huaweis finansdirektør ble arrestert i Canada på en amerikansk arrestordre i 2018. Dette var begynnelsen på et mareritt hvor selskapet ble plassert på en svarteliste. Amerikanske selskaper trenger en spesiell lisens for å levere til Huawei.

Huawei hadde ambisjoner om å gå forbi Samsung og bli verdens største leverandør av smarttelefoner innen 2020. Det klarte de ikke, men selskapet gikk forbi Apple i 2019 og solgte 238,5 millioner smarttelefoner – 40 millioner flere enn Apple, ifølge Counterpoint(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.