Det er ingen tegn til bedring i forholdet mellom Kina, USA og Canada etter at Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou ble arrestert i Vancouver forrige uke.

Det kinesiske utenriksdepartementet har allerede kalt inn både USAs og Canadas ambassadør for å legge inn sterke protester mot arrestasjonen. Nå brer misnøyen seg også i den kinesiske befolkningen.

Rabatter og bøter

Både selskaper og alminnelige forbrukere ber på sine hjemmesider og på sosiale medier om å boikotte kanadiske varer, kaste vekk Iphone og gi subsidier til dem som trenger utstyr fra Huawei.

Ifølge Bloomberg, som referer til mikrobloggtjenesten Weibo, som er støttet av den statseide avisen Global Times, skal flere selskaper nå ha uttrykt sin støtte overfor Huawei. Enkelte selskaper tilbyr endog sine ansatte å kjøpe Huawei-utstyr til rabatterte priser.

Selskapet Menpad har truet med å bøtelegge sine ansatte dersom de kjøper Iphone fra Apple, mens flere brukere på sosiale medier viser hvordan man kan bli kvitt Iphone.

Dette har skjedd

Huaweis finansdirektør, Meng Wanzhou, som også er datter av Huaweis grunnlegger, er pågrepet i Canada på bakgrunn av en arrestordre fra USA som anklager henne for bedrageri og brudd på sanksjonene mot Iran. USA mener Huawei har solgt it-utstyr ulovlig til Iran.

Meng har avvist anklagene og har krevd å bli løslatt på grunn av helseproblemer. Hun venter nå på en kausjonskjennelse.

Kinesisk gås slår kanadisk gås

Arrestasjonen har allerede påvirket kanadiske selskaper direkte. På Weibo er det blitt oppfordret til boikott av det populære kanadiske klesmerke Canada Goose. Det har sendt aksjen rasende ned nærmere 20 prosent på fire dager.

Samtidig har aksjen til den Hongkong-baserte konkurrenten Bosideng steget med rundt 13 prosent i samme periode – til høyeste prising på fem år.

Stikker dypere enn handelskrig

Ifølge Bloomberg har Trump-administrasjonen insistert på at pågripelsen av Huawei-direktøren ikke har noe med handelskrigen å gjøre.

Nyhetsbyrået skriver at arrestasjonen er et tegn på at konflikten stikker dypere enn både handel og at verdens to største økonomier nå kjemper om global innflytelse som til slutt vil vise om USA forblir verdens rådende stormakt eller om plassen må deles med Kina.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Britene om brexit-utsettelsen: – Brexit er som en forbannelse, eller et banneord
00:00
Publisert: