Etter over 30 års pause starter Japan 1. juli med kommersiell hvalfangst igjen. De fem første fangstbåtene seiler ut fra havnebyen Kushiro på øyen Hokkaido helt nord i Japan, bare timer etter at de siste deltagerne på G20-toppmøtet i Osaka har reist hjem.

72-årige Yachiyo Ichihara er glad for igjen å få tilgang til lokale hvalprodukter i delikatessebutikken WA-O! i Minamiboso utenfor Tokyo.
72-årige Yachiyo Ichihara er glad for igjen å få tilgang til lokale hvalprodukter i delikatessebutikken WA-O! i Minamiboso utenfor Tokyo. (Foto: Issei Kato/Reuters/NTB Scanpix)

Naturverngrupper og hvalfangsmotstandere har på forhånd oppfordret verdenslederne til å benytte anledningen i Osaka til å legge press på Japan og fordømme hvalfangsten.

Japan melder seg ut

Japan kunngjorde for et halvår siden at landet melder seg ut av Den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC), etter at forslaget om å gjenoppta kommersiell hvalfangst ble nedstemt.

Japanerne er i likhet med andre kystnasjoner frustrerte over at nye medlemsland i IWC uten hvalfangstinteresser, noen også uten kystlinje, som har tippet maktbalansen over til fullstendig fangstforbud.

Fra neste uke er Japan formelt ute av IWC, og japanske hvalfangstskip har lenge stått klare med ladde harpuner.

Men japanske myndigheter venter til over helgen, etter G20-toppmøtet, med å kunngjøre kvotestørrelsen, altså antall hval som kan skytes.

Kortreist hval

Siden 1980-tallet har Japan, i likhet med Norge og noen få andre land, drevet såkalt forskningsfangst, hovedsakelig i Sørishavet.

Denne forskningsfangsten har ikke klart å mette hvalhungrige japanere, som har fått påfyll av hvalprodukter hovedsakelig fra Island, som trakk seg fra IWC alt i 1992.

De japanske hvalfangstskipene gjenopptar nå fangst i nærområdene nordøst i Stillehavet. Japanske myndigheter mener bestandene på de tre hvalsortene det skal jaktes på – vågehval, seihval og brydehval – for lengst er store nok til å drive bærekraftig fangst.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.