Lukasjenko har styrt landet i over 25 år, og ifølge valgkommisjonen er han nå gjenvalgt med over 80 prosent av stemmene.

Opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja skal bare ha fått 9,9 prosent. Selv mener hun disse offisielle, foreløpige resultatene overhodet ikke gjenspeiler virkeligheten.

– Velgerne tok i går et valg, men myndighetene hørte oss ikke. De har brutt med folket, sa hun på en pressekonferanse mandag.

Opposisjonen mener det foregikk omfattende valgfusk, og Tikhanovskaja hevder hun er valgets rettmessige vinner.

Hun sier hun har fått tilsendt de reelle resultatene fra en rekke valglokaler som viser at hun vant klart.

Opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja under pressekonferansen mandag der hun avviste de offisielle valgresultatene og erklærte seg selv som valgets rettmessige vinner.
Opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja under pressekonferansen mandag der hun avviste de offisielle valgresultatene og erklærte seg selv som valgets rettmessige vinner. (Foto: Sergej Grits / AP / NTB Scanpix)

Valgobservatører fra Organisasjon for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) var ikke til stede under valget. Flere av Lukasjenkos politiske motstandere ble pågrepet før valget – blant dem Tikhanovskajas ektemann, som er en populær blogger.

Sjokkgranater og tåregass

De første protestene brøt ut søndag kveld etter en valgdagsmåling fra landets statlige nyhetsbyrå der Lukasjenko fikk rundt 80 prosents oppslutning.

Demonstrasjonene tiltok utover natten. Både i hovedstaden Minsk og andre byer var det sammenstøt med politiet.

Mandag opplyste innenriksdepartementet at 3.000 er pågrepet og at over hundre sivile og politifolk er skadd. Samtidig avviste departementet opplysninger om at én mann er død etter å ha blitt påkjørt av en politibil.

Politiet brukte sjokkgranater, køller og tåregass mot demonstrantene. En journalist fra nyhetsbyrået AP så over ti ambulanser som kjørte skadde demonstranter til et sykehus i Minsk.

– En saueflokk

President Lukasjenko går hardt ut mot demonstrantene og kaller dem en flokk sauer som er styrt av krefter i utlandet.

– Vi vil ikke tillate at dette landet blir revet i filler, sa presidenten mandag, ifølge det statlige nyhetsbyrået Belta.

President Aleksandr Lukasjenko kaller de hviterussiske demonstrantene en saueflokk. Ifølge valgkommisjonen er Lukasjenko nok en gang gjenvalgt, denne gangen med over 80 prosent av stemmene.
President Aleksandr Lukasjenko kaller de hviterussiske demonstrantene en saueflokk. Ifølge valgkommisjonen er Lukasjenko nok en gang gjenvalgt, denne gangen med over 80 prosent av stemmene. (Foto: AP / NTB Scanpix)

Han sa det ikke blir noe nytt Maidan – en henvisning til plassen i Ukrainas hovedstad Kiev der store protester tvang den ukrainske regjeringen til å gå av i 2014.

Også i forkant av valget advarte Lukasjenko mot angivelige utenlandske forsøk på å skape uro i landet. 33 russere ble pågrepet og beskyldt for å være leiesoldater med planer om terrorhandlinger.

Likevel var Russlands president Vladimir Putin mandag tidlig ute med å gratulere Lukasjenko med valgseieren. Den hviterussiske lederen fikk også gratulasjoner fra Kinas president Xi Jinping.

– Et rent bedrag

Europakommisjonen fordømmer på sin side voldsbruken mot demonstrantene i Hviterussland. Kommisjonens leder Ursula von der Leyen understreker at stemmene fra presidentvalget må telles på korrekt vis.

Også Nato fordømmer valget og voldsbruken mot fredelige demonstranter.

En talsmann for regjeringen i Tyskland fastslår at valget ikke ble gjennomført i tråd med demokratiske standarder, mens Helsingforskomiteen krever hardere sanksjoner mot regimet.

Venstre-nestleder Ola Elvestuen, som tidligere har vært valgobservatør i landet, kaller valgresultatet et rent bedrag. Han skal selv ha vært vitne til valgfusk i Hviterussland i 2015.

– Selve valgdagen går for seg på vanlig vis, men valgfusket foregår i selve opptellingen. Resultatet har ingen sammenheng med folks stemmesedler, sier Elvestuen i en uttalelse.

Europas siste diktator

Hviterussland ligger mellom Russland og Polen og har rundt 9,5 millioner innbyggere. Lukasjenko står i spissen for et autoritært styre og er blitt kalt «Europas siste diktator».

Under koronapandemien har Lukasjenko gjentatte ganger tonet ned faren viruset utgjør. I forkant av valget ble det spekulert på om håndteringen av pandemien ville få flere hviterussere til å vende seg mot den mangeårige lederen.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.