Tysklands eksporttunge økonomi har gitt landet et stort handelsoverskudd. Verdien av landets eksport overstiger importen med 300,9 milliarder dollar.

– Overskuddet er på vei til å bli skadelig, også innad i Tyskland er det mange som mener vi må få det ned. Det viser seg å være negativt, fremfor en positivt, sier Gabriel Felbermayr, direktøren i avdelingen for internasjonal økonomi i IFO til CNBC.

Handelsoverskudd blir sett på som oppmuntrende for proteksjonisme og ødeleggende for andre lands økonomi, skriver avisen.

Ikke attraktiv nok

Økonomen mener den tyske regjeringen må deregulere økonomien. Spesielt har hovedstaden, Berlin, lenge vært under press for å øke forbruket og importen.

– Det er nok et stort forbedringspotensial i offentlig infrastruktur, og skoler må renoveres, men det vi er virkelig redde for er at Tyskland ikke er attraktivt nok for bedriftsinvesteringer, sier Felbermayr.

Den amerikanske presidenten Donald Trump ønsker også å få ned Tysklands handelsoverskudd, som var 64 milliarder dollar med USA i 2017.

– Vi har et massivt handelsunderskudd med Tyskland, i tillegg betaler de mye mindre enn de burde til Nato og militæret. Veldig dårlig for USA. Dette vil forandre seg, skrev presidenten på Twitter i fjor.

Reduserer BNP-veksten

Tirsdag nedjusterte Det internasjonale pengefondet (IMF) sine prognoser for den tyske økonomien. Årets prognose for vekst i bnp er redusert til 2,2 prosent, ned 0,3 prosent fra den forrige prognosen i april, skriver Reuters.

IMF begrunner nedjusteringen med økende proteksjonisme og trusselen om en hard brexit, altså at Storbritannia løsriver seg fullstendig fra EU.

De anbefaler at landet øker sine offentlige investeringer i både infrastruktur og utdannelse, i tillegg til å øke incentivene for økte private investeringer.

– Tiltakene vil styrke produktivitetsveksten, øke produksjonen på lang sikt, og redusere Tysklands store handelsoverskudd, skriver IMF i en rapport.

Tysklands boom er over

I juni falt ifo-indeksen til 101,08 poeng fra 102,3, som er det laveste nivået på ett år. Indeksen er en av de viktigste indikatorene for tysk industri.

– For industrien var det særlig nåsituasjonen som trakk ned. Ifo-indeksen tyder på at den kraftige medvinden i tysk aktivitet er i ferd med å stilne og at veksten i andre kvartal blir moderat, skrev Kyrre Amdal i DNB Markets, i en morgenrapport forrige uke.

Den tyske økonomen, Joerg Kraemer i Commerzbank, tror oppbremsingen i landets økonomiske vekst kan vare ut året. (Vilkår)

«Du burde bli statsminister»
DN-kommentator Kjetil Wiedswang rapporterer fra Petter Stordalens fest under Almedalsveckan.
01:26
Publisert: