De fleste land har lagt frem økonomiske statistikker for tredje kvartal de siste ukene. I det store og hele har disse vært bedre enn fryktet. Inneværende kvartal vil sannsynligvis bli mer alvorlig enn ventet med en kraftig økning i nye koronasmittetilfeller.

I november har det i gjennomsnitt vært over en halv million nye bekreftede smittetilfeller daglig i verden – over dobbelt så mange som det var i sommermånedene, da det var en oppblussing i de amerikanske sørstatene.

Dødsfallene nærmer seg 1,4 millioner og antall bekreftede smittede vil passere 60 millioner i løpet av november med dagens utvikling.

– Usikker oppgang

Det internasjonale pengefondet advarer i en rapport som fremlegges i forbindelse med et toppmøte i G20-landene i helgen om at «verdensøkonomien har mistet momentum» på grunn av den siste koronasmittebølgen i USA og Europa.

Kjøper ødelagte dollarsedler, reparerer dem og selger med profitt
I Zimbabwe reparerer man ødelagte dollarsedler fra USA for å selge dem igjen til høyere pris. Landets hyperinflasjon har gjort at man ikke handler med egen valuta.
01:09
Publisert:

«Verdensøkonomien står ved et kritisk veiskille. Land har begynt å komme seg opp fra dypet av koronapandemien. Gjenoppblomstringen av ny smitte i mange land viser hvor vanskelig og usikker denne oppgangen vil være», skriver IMFs toppsjef Kristalina Georgieva i et innlegg til G20-møtet, hvor representanter for verdens 20 største økonomier deltar.

Hun peker på at det har vært betydelige fremskritt i utviklingen av nye vaksiner og sier at dette gir håp om å seire over viruset.

«De ikke så gode nyhetene er alvorlighetsgraden av pandemien og de negative økonomiske konsekvensene. Vi anslår et fall i den globale økonomiske aktiviteten på 4,4 prosent i 2020. Vi venter en ufullstendig og ujevn bedring neste år, med en økonomisk vekst på 5,2 prosent», skriver hun.

Frakoblet realøkonomien

Denne veksten kommer med alle forbehold og er avhengig av at land samarbeider og legger et grunnlag for en mer solid og robust økonomi for det 21. århundre.

«Oppblomstringen i smitte er en viktig påminnelse om at en bærekraftig økonomisk oppgang ikke kan oppnås noe sted hvis vi ikke beseirer pandemien alle steder. Offentlig satsing på behandling, testing og kontaktsporing er nå viktigere enn noensinne», skriver IMF-sjefen.

Hun peker på at det verden har gjennomført «enestående og synkroniserte» tiltak for å støtte opp verdensøkonomien under koronapandemien. Den totale verdien på finanspolitiske tiltak og likviditetstilførsel fra sentralbankene er på 12.000 milliarder dollar.

Den globale gjelden, målt mot verdiskapingen (bruttonasjonalprodukt), har aldri vært høyere enn nå.

«Den økonomiske og finansielle usikkerheten er fortsatt betydelig. Den høye prisingen på verdipapirer tyder på at finansmarkedene er frakoblet fra realøkonomien, og utgjør en dyp og rotfestet risiko for stabiliteten», skriver IMF.

Det er satt nye rekorder ved flere aksjemarkeder, blant annet i USA denne uken. I Japan har Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen vært på det høyeste siden 1992.

Ekstremt vanskelig kvartal

Georgieva advarer land mot å fjerne støttetiltak for tidlig.

«Mange støttetiltak, blant annet kontantoverføringer til familier og utvidede sysselsettingstiltak har utløpt eller vil utløpe ved slutten av året. Dette skjer samtidig som det ventes det ventes betydelige sysselsettingstap. Bare i den globale reiselivssektoren er inntil 120 millioner arbeidsplasser i fare», ifølge IMF-sjefen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.