Til tross for at det aldri er satt flere vaksinedoser enn i forrige uke, øker koronasmitten. Sørøst-Asia er midt inne i den alvorligste smittebølgen siden pandemien startet. Deler av Europa og USA, hvor vaksineringen er godt i gang, er inne i en ny bølge.

– Dette er vanskelig

Antall gjennomsnittlig nye smittede i USA var i forrige uke høyere enn toppen som ble satt i fjor sommer, ifølge i den amerikanske smittevernetaten CDC. Nå ligger gjennomsnittet hver dag på rundt 70.000 smittede i USA.

– Selv om vi desperat ønsker å gjøre oss ferdige med denne pandemien, er den tydeligvis ikke ferdig med oss. Dette er vanskelig. Dette er tungt. Vi står sammen om dette. Ettersom vi lærer mer om covid-19 fortsetter vi å beskytte oss selv, våre barn og være nærmeste på måter som vi vet fungerer, sa CDC-direktør og lege Rochelle Walensky på mandag.

Det betyr gjeninnføring av smitteverntiltak som ble fjernet på forsommeren. En rekke amerikanske storbyer innfører påbud om bruk av munnbind fra denne uken av.

På verdensbasis er trenden klart stigende med 736.000 nye bekreftede smittede den 31. juli – nesten like høyt som toppen i april, da deltavarianten rammet India med full styrke.

Indonesia nærmer seg 100.000 dødsfall og vel 20.000 nye daglige smittetilfeller.

– Vi har passert toppen, sa landets helseminister Budi Gunadi Sadikin på mandag.

I Thailand er det satt en ny smitterekord de siste 24 timene med 18900 nye smittede. Over 200.000 mennesker er under behandling, ifølge offisielle statistikker.

– Historisk beslutning

Det internasjonale pengefondet (IMF) er blitt enige om å støtte de mest utsatte medlemslandene med 650 milliarder dollar i spesielle trekkrettigheter (SDR). Dette er en spesiell valuta som kan benyttes som et lovlig betalingsmiddel mellom medlemslandene.

– Dette er en historisk beslutning og den største tildelingen i IMFs historie. Det er en vitamininnsprøyting for verdensøkonomien i en periode hvor den står i en enestående krise, sa IMFs konsernsjef Kristalina Georgieva på mandag.

Dette er den første krisepakken siden finanskrisen i 2009, da det ble utstedt trekkrettigheter verdt 250 milliarder dollar. Tildelingen vil skje den 23. august.

USA under president Donald Trump blokkerte et tilsvarende forslag. Alle de 190 medlemslandene vil få tildelt valutaen – basert på størrelsen på økonomien.

IMF nedjusterte i forrige uke vekstprognosene for verdensøkonomien.

Frykter fattigdomspandemi

Rike land oppfordres til å gi sin del av tildelingen til fattigere land. G7-landene ble enige om å gi 100 milliarder dollar til de fattigste landene.

«Covid-19-sjokket har ført til den første økningen i fattigdom i dette århundret. Med mindre vi blir modigere risikerer vi en store ulikheter i verdensøkonomien, hvor de rike reiser seg og de fattige ikke gjør det. IMF, som ikke er kjent for å bruke skremmende uttrykk, advarer nettopp om dette», skriver den britiske politikeren Liam Byrne i Financial Times.

Han advarer om at IMF-valutaen ikke gis som lån til andre medlemsland, men må gis som bistand til de mest utsatte landene.

«Globalt samarbeid har vist seg å kunne utføre mirakler under pandemien. Det ført til utvikling og utrulling av vaksiner på bare ett år. Nå må den samme innsatsen gjøres for å forhindre en påfølgende fattigdomspandemi», skriver Byrne i et innlegg i næringslivsavisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.