Den britiske valutaen har stupt mot både dollar og euro de siste dagene, etter at Storbritannias nye finansminister Kwasi Kwarteng i slutten av forrige uke la frem Liz Truss-regjeringens nye økonomiske plan.

Det er nemlig blitt foreslått de største skattekuttene på øylandet siden 1970-tallet, både for husholdninger og bedrifter, skattekutt for til sammen 45 milliarder pund, ifølge Financial Times.

Det er ikke bare markedet som nå reagerer kraftig på planen. Nå har også Det internasjonale pengefondet (IMF) tatt bladet fra munnen.

– Gitt det økte inflasjonspresset i mange land, inkludert Storbritannia, anbefaler vi ikke store og ikke-målrettede finansielle pakker på dette tidspunkt. Det er viktig at finanspolitikken ikke går på bekostning av pengepolitikken, heter det i en uttalelse fra IMF, som er gjengitt av flere internasjonale medier.

Fondet ber Storbritannia innstendig nå om å revurdere skattekuttene, og advarer mot at den kan sende den allerede skyhøye inflasjonen ytterligere oppover.

Følger nøye med

IMF er heller ikke de eneste som er kritiske til skattekuttene, som er blitt presentert som lettelser for husholdninger som allerede sliter med skyhøye strøm- og energipriser.

Kredittbyrået Moody's advarte i en ny analyse omtalt at Financial Times om at de store skattekuttene ville føre til økte lånekostnader og lavere vekst, men nedgraderte likevel ikke Storbritannias kredittrating.

«Stor, finanspolitisk stimuli vil utløse aggressive innstramninger i pengepolitikken, noe som vil gå ut over veksten på mellomlang sikt», heter det.

Sågar har Bank of Englands egen sjeføkonom, Huw Pill, gått ut og advart om at den nye skattepakken vil føre til «en betydelig pengepolitisk respons», skriver FT.

I markedet prises det nå inn en styringsrente på 6,25 prosent innen mai, noe som i så fall vil være det høyeste nivået på 25 år. I skrivende stund er styringsrenten i Storbritannia på 2,25 prosent.

IMF har nå varslet at det følger nøye med på situasjonen i landet, og ba finansminister Kwarteng klargjøre og revurdere pakken. Det britiske finansdepartementet gikk senere ut og sa at det vil komme med ytterligere detaljer i november.

Sentralbanken

Som følge av valutastupet tidlig denne uken ble det mandag spekulert i om Bank of Englands sjef, Andrew Bailey, ville komme med en melding som kunne berolige markedet – enten i form av en tale eller noe så ekstremt som å løfte styringsrenten fra dagens 2,25 prosent.

Ut på ettermiddagen gikk sentralbanken ut med følgende melding:

– Banken følger veldig nøye med på utviklingen i finansmarkedene i lys av de signifikante reprisingene av finansielle papirer.

Natt til tirsdag steg pundet opp mot én prosent etter et fall på over seks prosent de siste fem dagene. Det er ikke mer enn et år siden at ett pund var verdt 1,4 dollar, mens man må tilbake til 2008 for å finne sist gang pundet var verdt to dollar.

Sist gang pundet var så svakt mot dollaren som de siste dagene var i 1985, da verdens stormakter gikk sammen for å redusere dollarens verdi.

I mandagens melding gjorde Bank of England det klart at det på nåværende tidspunkt ikke er aktuelt å heve renten, og at det eventuelt vil bli gjort på neste rentemøte for å få inflasjonen ned på målet om to prosent.

Altså ble en kriseheving utelukket.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.