Nervøsiteten og uroen fra i forrige uke, hvor vestlige og asiatiske børser falt, er foreløpig lagt til side ved de globale børsene. De amerikanske nøkkelindeksene steg med 1,5 prosent på tirsdag.

Oppgangen fortsatte da Asia-børsene åpnet onsdag morgen. Hovedindeksene ved børsene i Tokyo, Seoul og Sydney var alle over en prosent høyere i løpet av den første handelstimen, men har avtatt i formiddagshandelen.

Rekordbørs

Sensex-indeksen ved Mumbai-børsen har flørtet med 50.000-grensen den siste uken, og den indiske hovedindeksen kan for første gang avslutte handelsdagen over det psykologiske viktigste nivået allerede på onsdag.

Etter en times handel onsdag ligger hovedindeksen på 50.052. Dette er nesten en dobling sammenlignet med i mars 2020.

Finansinstitusjonene JPMorgan Asset Management og Kotak Institutional Equities advarer investorer om at indiske aksjer er fullt priset, men utelukker ikke at aksjekursene kan gå høyere, ifølge Bloomberg.

En av årsakene er at koronasmitten har falt med 80 prosent sammenlignet med i september, massevaksineringen er underveis og regjeringen setter alle kluter til for å få fart på Asias tredje største økonomi.

Statsminister Narendra Modi har nettopp lagt frem et ekspansivt statsbudsjett for det avvikende regnskapsåret som starter i april. Dette skal snu den indiske økonomien, som er inne i en historisk resesjon med et ventet fall i verdiskapingen på 7,7 prosent.

Målet er en vekst på over 11 prosent i år.

«Pandemien kan være under kontroll for øyeblikket og med en massiv vaksinering underveis. Risikoen for at viruset skal dukke opp igjen er fortsatt her. Hvis den økonomiske veksten faller under det offisielle målet vil inntektene også gjøre det», advarer finansinstitusjonen ING i en ny rapport.

Indias gigantnedstenging tvinger kasteløse ut av storbyene. Der møtes de av helt andre holdninger
Millioner har unngått Indias kastesystem ved å flytte til storbyene, men kastesystemet blomstret opp igjen da mange migrantarbeidere måtte tilbake til landsbyen sin under koronapandemien.
03:34
Publisert:

ING advarer mot svake statsfinanser og et rekordstort underskudd på statsbudsjettet på 9,5 prosent av bruttonasjonalprodukt i inneværende budsjettår og 6,5 prosent i det kommende budsjettåret.

– Avkjølte markeder

Citigroup og Bank of America har kommet med advarsler til investorer om at det kan være på tide å selge aksjer. Citigroup mener at aksjekursene er ti prosent for høye, ifølge Bloomberg.

– Det at markedene får kjøle seg litt ned etter småaksjonærvanviddet i forrige uke gir litt optimisme. Når det er mer stabilitet i markedene, er dette en lettelse for alle investorer, sier porteføljedirektør Megan Horneman hos Verdence Capital Advisors til Bloomberg.

Gamestop-kursen falt med 60 prosent på mandag. Det fortsatte å falle i etterhandelen med over fem prosent. Aksjekursen ligger på 85 dollar. Sist torsdag var kursen på 485 dollar.

– Dette var ventet. Det er som det gamle jungelordet om at aksjemarkedets rand er drevet av grådighet og frykt. Jeg føler med dem som har hoppet på dette den siste uken; spesielt de som har kjøpt aksjer, sier analysedirektør Mike Mullaney hos Boston Partners til Financial Times.

Teknologirallyet fortsetter

Resultatsesongen er underveis i Asia og storselskapene leverer bedre enn ventet. Teknologiselskapene leder an.

LG Electronics er tre prosent høyere ved Seoul-børsen og aksjekursen på den kinesiske pc-produsenten Lenovo har steget med fire prosent ved Hongkong-børsen på onsdag.

Japanske Panasonic har opplevd et omsetningsfall på rundt 12 prosent under koronapandemien, men selskapet oppjusterte resultatprognosene med 50 prosent på tirsdag.

– Folk tilbringer mer tid hjemme og kjøper husholdningsprodukter og andre produkter de ikke brydde seg om tidligere, sa finansdirektør Hirokazu Umeda under kvartalspresentasjonen på tirsdag.

Panasonic er den største leverandøren av batterier til elbilprodusenten Tesla.

I de siste tre kvartalene i det avvikende regnskapsåret fikk denne divisjonen et driftsunderskudd på 7,4 milliarder yen. Dette er 22 milliarder yen mindre enn samme periode foregående år.

– Teslas-virksomheten er i en situasjon hvor vi kan se for oss et overskudd for hele året, sa finansdirektør Umeda.

Panasonic har gått i kompaniskap med Hydro og Equinor og leter etter en egnet tomt for storfabrikken som skal forsyne det europeiske markedet med batterier.

Panasonics aksjekurs steg med over fire prosent ved børsåpning onsdag. Dette er en dobling siden bunnen i mars, da koronapanikken satte inn ved børsene over hele verden.

Nikkei-indeksen er på nivåer som sist ble sett i 1990.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.