I 1987 hadde Kina og India et bruttonasjonalprodukt på rundt 275 milliarder dollar hver. De neste 30 årene har Kina mer enn 40-doblet størrelsen på sin økonomi, mens India ikke har klart å tidoble verdiskapingen i samme periode.

Det har alltid vært store utfordringer med å skape økonomisk vekst i India. Byråkratiet er blant de verste i Asia, korrupsjonen florerer, og det er vanskelig for entreprenører å skaffe kapital til å etablere egen virksomhet. Bankene har eksistert for landets rikeste.

Systematisk problem

I februar ble det kjent at en av Indias største banker er svindlet for over 15 milliarder kroner. To av landets rikeste menn skal ha stått i ledtog med korrupte ansatte hos Punjab National Bank. Begge er ettersøkt internasjonalt, og det er foretatt over 15 arrestasjoner.

Etterforskerne utelukker ikke at beløpet kan bli langt høyere. Det gjør heller ikke analytikere hos finansinstitusjoner, som lenge har ment at indiske banker har skjult omfanget av misligholdte og råtne lån.

«Markedene og investorer spør om dette kan være et mer systematisk problem for India», skriver Goldman Sachs i en India-rapport.

Den amerikanske finansinstitusjonen nedjusterer vekstutsiktene for den indiske økonomien med 0,4 prosentpoeng – til 7,6 prosent for det kommende budsjettåret som starter i april. India hadde den høyeste veksten av verdens største økonomier i siste kvartal med 7,2 prosent.

Goldman frykter at den indiske regjeringen og riksadvokaten vil slå hardt ned på finanssektoren og storselskaper for å fjerne en ukultur og utro medarbeidere. På kort sikt kan dette ramme den økonomiske veksten.

I verdenstoppen i gjeld

Svindelen av Punjab National Bank (PNB) er den største i Indias historie. Det er de siste dagene blitt avslørt en rekke mindre saker som viser at den ikke er enestående. Denne uken ble tidligere ansatte i statseide Canara Bank siktet for økonomisk utroskap på 80 millioner kroner.

Goldman Sachs tror at PNB må ta hele tapet på 15 milliarder kroner i inneværende regnskapskvartal og at hele den indiske banksektoren må forberede seg på å avskrive inntil to tredjedeler av lån som er definert som misligholdt.

Det antas at det ligger rundt 1200 milliarder kroner i råtne lån i den statlige banksektoren, men bankene opererer med ulike definisjoner. Konsernsjefen hos privateide Kotak Mahindra Bank mener nesten 20 prosent av alle utlån i realiteten er tapt.

– India er på tredjeplass i misligholdte lån blant verdens største økonomier – bak Hellas og Italia, sier Uday Kota til India Times.

«Fråtser vilt»

Indiske myndigheter forsøker å slå ned på korrupsjon og økonomisk kriminalitet. En rekke næringslivstopper har rømt. Vijay Mallya arvet en av Indias største formuer og klarte å søle det bort – og oppta 11 milliarder i lån. Han er bosatt utenfor London.

– Vi kan ikke tillate at folk gjør narr av loven. De fråtser vilt i hva de har fått og nekter å underkaste seg jurisdiksjonen i vårt rettssystem, sa finansminister Arun Jaitley tidligere i mars.

Regjeringen kritiseres for å ha latt innflytelsesrike personer få forlate landet mens de er under etterforskning og ikke gjort nok for å etterlyse dem internasjonalt. Kun én person med indisk statsborgerskap er blitt sendt tilbake fra Storbritannia de siste 15 årene.

Nå har en rekke næringslivstopper fått utreiseforbud. Dette kom etter et av Indias største mobilselskaper gikk konkurs med en gjeld på 500 milliarder indiske rupi (60 milliarder kroner). Flere av lederne får ikke forlate India.

– Dette er en spontanreaksjon fra regjeringen. Det eksisterer en utleveringslov. Spørsmålet er hvorfor den ikke benyttes, spør advokat Aditya Wadhwa overfor Bloomberg News.(Vilkår)

For 210.000 kroner kan du få fem mål tomt og denne spektakulære utsikten
Det er bare en hake.
02:08 Min
Publisert: