Iført en tradisjonell oransje dhoti-antrekkog helskjegg ser yoga-guruen Swami «Baba» Ramdev rett inn i tv-kameraene mens han sitter i en intrikat posisjon. I bakgrunnen spilles det tradisjonell musikk.

55-åringen har mange millioner som følger hans råd for velvære – og i økende grad finansielle investeringsråd.

– Ønsker du å bli millionær? Jeg vil gi deg mantraet som gjør det mulig for deg å bli millionær, sier yoga-evangelisten i et tv-innslag.

–Kjøp aksjer når jeg sier det

Ramdev er styremedlem i Ruchi Soya Industries, som produserer og selger matolje og andre ingredienser. Familien hans eier holdingselskapet Patanjali Ayurved, som eier Ruchi Soya. Nå skal de selge aksjer for flere milliarder kroner.

–Det første du må gjøre er å åpne en verdipapirkonto for å kunne handle aksjer. Når jeg gir beskjed, kjøper du aksjer i Ruchi Soya. Deretter kjøper du aksjer i Patanjali Ayurved. Hvis du kjøper aksjer i Ruchi Soya er det ikke noe som stopper deg fra å bli millioner. Jeg kan garantere deg det, sier han i innslaget.

Holdingselskapet Patanjali er i ferd med å selge deler av aksjene i Ruchi Soya, et konkursrammet selskap som ble overtatt av Patanjali Ayurved i 2019.

Nå planlegger de å hente inn over fem milliarder kroner i en emisjon fra investorer etter å ha gjennomført hva Ramdev og familien sier er en vellykket snuoperasjon og redusert gjelden med over 70 prosent under pandemien.

Indere risikerer å gå personlig konkurs om de mottar livreddende hjelp
Pandemien skyver Indias fattige lengre inn i fattigdommen, siden mange må velge mellom mat og helsetjenester. Bloombergs Vrishti Beniwal rapporterer fra New Delhi.
01:31
Publisert:

Ramdev påstår det tok ham to timer å skjønne hvordan markedet fungerer.

–Analytikeren forklarte meg hvordan om markedsverdi og hvordan markedsverdier skapes. Han sa det var tre ting å huske når jeg driver et børsnotert selskap: avkastning på investeringer, gjeld og arbeidskapital. Han lo da jeg fortalte hvordan jeg skulle gjøre selskapet gjeldfritt og gi maksimal avkastning til aksjonærene, sier han til Business Today.

Som en jentebrud

Uttalelsene og løftene utløste en etterforskning fra det indiske Finanstilsynet, Securities and Exchange Board of India. Det har endt med en advarsel til yoga-guruen om at han ikke skal gi investeringsråd rundt selskaper hvor han og familier har interesser.

Ramdev har ikke tenkt å gi seg og gir intervjuer i indiske medier i forkant av børsnoteringen. Forretningsstrategien er å gjøre selskapet til Indias største leverandører til matvareindustrien i landet. Dette skal skje med oppkjøp og høy vekst.

–Ruchi Soya er som bruden. Når en jente blir en del av en kjent familie, øker merkeverdien hennes. Det er hva som har skjedd med Ruchi Soya også, sier guruen til den indiske avisen.

Festen ikke over med det første

Sensex-indeksen ved Mumbai-børsen satte en ny rekord i løpet av mandag på 60.406. Dette er mer enn en dobling av hovedindeksen siden det indiske samfunnet stengte held ned da koronapandemien rammet hardt i fjor vår.

–Musikken er slått på og jeg tror ikke festen er over med det første. Vi gjør oss klare til å se Sensex på over 100.000, sier småinvestoren Pavan Dharnidharka i Mumbai til den japanske næringslivsavisen Nikkei Asia.

Han har over 35 år erfaring med å handle aksjer i India. Han er blant de erfarne. Det indiske aksjemarkedet var inntil nylig forbeholdt en liten elite. Nå er det åpnet opp for alle som har en smarttelefon og har småbeløp som kan investeres.

Prisingen på indiske aksjer er høy, målt etter pris og inntjening (pe). For de børsnoterte indiske aksjene ligger den gjennomsnittlige pris- og inntjeningen på 31. Mange forsøker å kunne kjøpe aksjer i forbindelse med emisjoner i forkant av børsnoteringer.

Over 40 indiske selskaper har hittil i år hentet inn over 660 milliarder indiske rupi i emisjoner. I 2020 lå dette på 266 milliarder rupi fra 15 selskaper. Rekorden fra 2017 blir knust i løpet av uken. Over 60 selskaper har levert inn søknader om børsnotering.

Matleveringstjenesten Zomato hentet inn 90 milliarder rupi i sommer. Investorer tegnet seg for 38 ganger flere aksjer. Selskapet har passert en børsverdi på over 1000 milliarder rupi (115 milliarder kroner)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.