Børsuroen fra USA har spredt seg via Stillehavet til Asia på fredag morgen. Tokyo-børsen startet med en nedgang for Nikkei-indeksen på nesten en prosent, før investorer begynte å plukke opp store industriaksjer.

Taipei-børsen har falt med 1,9 prosent i løpet av de første par handelstimene. Det er teknologisektoren som leder børsfallet. Noe av årsaken er en avsløring i Businessweek om at amerikanske selskaper er blitt utsatt for maskinvarehacking fra Kina. Apple og Amazon har avvist påstandene.

MSCI Asia Pacific Index er over tre prosent lavere enn ved begynnelsen av uken. De kinesiske børsene har holdt stengt hele uken i forbindelse med «Golden Week». Nøkkelindeksene ved børsene i Shanghai og Shenzhen har falt siden januar.

Bunnotering

Mumbai-børsen i India falt med over 2,2 prosent på torsdag og har i høst falt med nesten ti prosent. Børsverdier for over 45 milliarder kroner forsvant på torsdag ved børsen i India.

– Det finnes ingen steder å gjemme seg for investorer nå. Selv storselskaper som bilprodusenter og it-selskaper har startet nedsmeltingen, sier analysesjef Jagannadham Thunuguntla hos det indiske meglerhuset Centrum Broking til India Times.

Den indiske valutaen har nådd en ny bunnotering på 73,8 mot amerikanske dollar. Den har svekket seg med 14 prosent mot dollar i år. Ifølge valutameglere har den indiske sentralbanken intervenert denne uken for å forsøke å stanse fallet.

Den indiske sentralbanken møtes på fredag og analytikere er delt i synet på om renten vil bli satt opp eller ikke.

Uregulerte finansinstitusjoner, såkalte «skyggebanker», har vokst opp i India har gitt lån på over 2500 milliarder kroner. De har hatt en utlånsvekst som har vært mer enn dobbelt så høy som bankene.

Venter på USA

Før de amerikanske markedene åpner vil «månedens viktigste tall» fremlegges. Det forventes nok en måned med solide amerikanske sysselsettingstall.

– Selv om vi sannsynligvis vil få sterke arbeidsmarkedsstatistikker senere i dag, kan vi oppleve en korreksjon i markedet i forkant av en langweekend i USA og Japan, sier investeringsdirektør Naoki Iwami hos Whiz Partners til Reuters.

Amerikanske tiårsrenter, ofte kalt den viktigste renten, steg til det høyeste nivået på syv år på torsdag på 3,232 prosent. Den har stabilisert seg like under 3,2 prosent i Asia på fredag.

Årsaken er sannsynligvis en kombinasjon av sterke økonomiske nøkkeltall fra USA og uttalelser fra den amerikanske sentralbanksjefen tidligere denne uken. Det er også spekulasjon i markedet i at Kina kan komme til å kvitte seg med amerikanske statsobligasjoner.

Ved utgangen av juli eide Kina amerikanske statspapirer for 1171 milliarder dollar – syv milliarder mindre enn i juni.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Norsk Hydro i dyp krise som kan utradere et helt Storebrand fra markedsverdien.
aldri, aldri invester i land med grønt i flagget
01:10 Min
Publisert: