Den knusende rapporten fra Hindenburg Research på selskapene i den indiske Adani-gruppen ble publisert uten forvarsel for knappe to uker siden – grytidlig om morgenen indisk tid. Ledelsen var i ferd med å klargjøre en av de største kapitalinnhentingene i Indias historie.

Volatiliteten fortsetter med full styrke. Tirsdag formiddag har aksjekursen på Adani Enterprises steget med 20 prosent.

– Ikke så desperate

Gautam Adani og familien overførte mandag over 1,1 milliarder dollar (vel 11 milliarder kroner) fra private midler til en gruppe internasjonale banker, blant annet Citibank, JPMorgan, Deutsche Bank og SMBC, til et lån som Adani-gruppen hadde tatt opp.

Lånet hadde først forfall i september 2024. Det var gitt til Adani-gruppen med pant i aksjer i andre Adani-selskaper. Det er ikke kjent hvilket selskap som hadde tatt opp lånet.

– Han viser at han har 1,1 milliarder dollar liggende rundt og kan tilbakebetale. Det viser at de ikke er så desperate, sier grunnlegger Samir Arora hos investeringsselskapet Helios Capital, til Financial Times.

Adani Enterprises, som er hovedselskapet i Adani-gruppen, har falt 54,2 prosent ved Mumbai-børsen på to uker. Volatiliteten har fortsatt med full styrke de siste handelsdagene.

Mumbai-børsen har innført midlertidig handelsstopp i aksjene ved kursbevegelser på fem og ti prosent. På mandag ble det innført handelsstopp på fem av de ni Adani-kontrollerte selskapene, og de fleste Adani-selskapene er på børsens observasjonsliste.

– For høyt priset

Finansprofessor Aswath Damodaran ved handelshøyskolen Stern School of Business, som er en del av New York University, er ekspert på å fastsette verdier på internasjonale selskaper. Han mener Adani-selskapene er overpriset.

Han skriver i en rapport at Adani Enterprisess aksjekurs, som er flaggskipet i konglomeratet, er på 945 indiske rupi – og det før påstandene om svindel og manipulering, som kommer frem i Hindenburg-rapporten tillegges vekt.

– Jeg mener fortsatt at selskapet er for høyt priset, gitt de fundamentale forholdene med kontantstrømmer, vekst og risiko, skriver han.

Før Hindenburg- rapporten ble publisert lå kursen på 4190 rupi, og var på 1572 rupi da handelen startet tirsdag morgen.

– Etter alle målestokker er økningen de siste årene slående, skriver han.

Finansprofessoren viser til at prising, målt i aksjekurs mot fortjeneste, lå på 15 i femårsperioden fra 2016 til 2021.

– Pe-prisingen økte til 214 ganger inntjeningen de siste to årene. Selskapsverdien har gått fra rundt 12 ganger driftsresultat før avskrivninger (ebitda), til 53 ganger, skriver Damodaran.

Selv om aksjekursen vil falle til et nivå som er sammenlignbart med andre selskaper, vil han ikke kjøpe aksjer selv.

– Det har lite å gjøre med Hindenburg-rapporten. Jeg sammenligner det å kjøpe aksjer i et familiekontrollert selskap med å gifte seg og invitere svigerfamilien til å flytte inn på soverommet med deg, skriver han.

Han peker på krysseierskap i familieselskaper og manglende innsikt i selskapsstruktur og eierskap, i en Youtube-video.

– Disse risikoene øker hvis familieselskaper er bygget rundt politiske forbindelser. Du er et valgtap unna å miste ditt største konkurransefortrinn, skriver finansprofessor Aswath Damodaran.

Nevnes ikke ved navn

Securities and Exchange Board of India sier i en uttalelse at de er kjent med «uvanlige kursbevegelser i et forretningskonglomerat», og lover å følge dette tett. Hvilket forretningskonglomerat det er snakk om, eller hvilke selskaper, nevnes ikke ved navn.

I det indiske parlamentet er det helt tyst, tross krav fra opposisjonen om at det må igangsettes granskning. Gautam Adani er kjent som en nær alliert av statsminister Narendra Modi i over 30 år. På mandag ble det holdt flere mindre demonstrasjoner.

Den indiske forretningseliten har kritisert analytikere og medieorganisasjoner som har stilt spørsmål om skandalen rundt Adani-selskapene kan ha en innvirkning på den indiske økonomien og samfunnet.

– Jeg har levd lenge nok til å ha sett hvordan vi møter jordskjelv, tørke, resesjoner, kriger og terrorangrep. Alt jeg vil si er: aldri, aldri vedd mot India, skriver Anand Mahindra, som kontrollerer Mahindra-konglomeratet på Twitter.

Uday Kotak, som kontrollerer storbanken Kotak Mahindra Bank, avviser påstander om at det kan utløse en systemkrise for India.

– Jeg ser ikke en systemkriserisiko til det indiske finanssystemer fra den siste tids hendelser, skriver finanstoppen, som ifølge Bloomberg-listen har en formue på over 13 milliarder dollar.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.