Statsminister Narendra Modi lanserte i helgen gratis helseforsikring for 40 prosent av Indias fattigste. Rundt 520 millioner indere inngår i programmet, hvor de skal få refundert inntil 55.000 kroner for behandling av alvorlig sykdom.

Det offentlige helsesystemet i India er allerede under press med underbemanning og mangel på utstyr.

«Svindel»

Hvert år er det dårlige utbyggede helsesystemer i India ansvarlig for 1,6 millioner dødsfall, ifølge den medisinske journalen The Lancet. Antall mennesker med diabetes er nesten tredoblet siden 1990. Selvmordsratene er mer enn dobbelt så høye som verdensgjennomsnittet.

En legekonsultasjon kan koste over 1000 indiske rupi (115 kroner) – en liten formue for flere hundre millioner mennesker som lever på under 25 kroner dagen. Ifølge en offentlig undersøkelse går over en tredjedel av en fattig families utgifter til medisiner og sykehusbehandling.

På søndag delte statsminister Narendra Modi ut de første helsekortene til fattige i delstaten Jharkhand.

– En historisk dag. Vi skal gi de fattige bedre muligheter i samfunnet. Vi står sammen med dem i søken etter bedre helsetjenester, sa han.

Det skal avholdes valg i India før mai neste år. Opposisjonsleder Rahul Gandhi mener bemanning i det offentlige helsesystemet må løses først.

– Dette vil bli svindel. De eneste som tjener på dette vil bli forsikringsselskapene. Folket vil skjønne senere at dette ikke er noe annet enn valgflesk, sier opposisjonspolitiker Sanjay Nirupam fra Kongresspartiet til The Guardian.

Blank sjekk

En rekke asiatiske land har de siste 20 årene klart å tilby helsetjenester som er sammenlignbare med europeiske land. Hongkong og Singapore ligger på toppen over land med mest effektive helsedekning for befolkningen, ifølge Bloomberg Health Care Efficiency. Norge ligger på en 11. plass.

Thailand har rykket opp 14 plasser og ligger på en 27. plass – foran Nederland, Østerrike, Belgia og Storbritannia. Alle thailandske innbyggere har krav til behandling ved offentlige sykehus med en egenandel på 30 baht (7,5 kroner). Selskaper er forpliktet til å tilby ansatte privat helseforsikring.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har trukket frem den thailandske modellen som et forbilde da det er tett samarbeid mellom det offentlige og privat sektor. Pasientkostnadene har falt i Thailand med 40 prosent. Levealderen har økt til 74,6 år.

Det er ikke kjent hvor mye den indiske modellen vil koste det offentlige.

– Dette er et veldig indisk initiativ. Hvis kona til en rickshawsjåfør får kreft, har han ikke noe annet valg enn å selge rickshawen. Vi skal redusere de katastrofale utgiftene. Statsminister Modi har signert en blank sjekk, sier Vinod K. Paul, som er ansvarlig for helseprogrammet til Straits Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Danske Bank-skandalen forklart på 90 sekunder
- Her kommer det til å komme mye mer, sier DNs kommentator Bård Bjerkholt
01:28
Publisert: