Internasjonale finansinstitusjoner har brukt november måned til å finpusse de økonomiske prognosene for 2023. Det er svært mye usikkerhet og for mange økonomier – dyster lesning. Heller ikke Kina, som i 30 år har levert en svært høy vekst for verdensøkonomien, leverer.

Nytt mandat

I Kina øker koronasmittetrykket i flere storbyer. I hovedstaden Beijing ble det satt ny smitterekord på onsdag med over 5000 bekreftede smittetilfeller.

For en by med 22 millioner innbyggere er dette lite, men Kina fastholder på nullsmittestrategien. Protestene mot kommunistledelsen og kritikken som er blitt mer og mer synlig mot denne strategien har ført til hektisk møtevirksomhet denne uken.

– Med den avtagende toksisiteten, økt vaksinering og den samlede erfaringen vi har med smitteutbrudd og forebygging, står Kina overfor en ny fase og med et annet mandat, sa visestatsminister Sun Chunlan på onsdag, ifølge Xinhua.

India imponerer

India har lagt bak seg pandemien og fjernet tidlig de fleste restriksjonene. Årsaken var at nedstengningene og smitteverntiltakene som ble forsøkt var for inngripende og rammet økonomien til den enkelte – og for landet som helhet.

India har lagt bak seg pandemien og fjernet tidlig de fleste restriksjonene

Onsdag kveld kom de økonomiske statistikkene for tredje kvartal. Disse viser en økonomisk vekst på 6,3 sammenlignet med samme kvartal i fjor. Kina, som er Asias største økonomi, fikk en 3,9 prosent vekst i samme kvartal.

I andre kvartal var den indiske veksten på hele 13,5 prosent, men dette skyldes nedstengningene i andre kvartal 2021 og lavt sammenligningsgrunnlag.

– Veksten i tredje kvartal var mye sterkere da den var på 3,5 prosent sammenlignet med foregående kvartal, skriver analysesjef for Asia hos ING, Robert Carnell, i en rapport på torsdag.

Både forbruket og kapitalinvesteringer økte med over ti prosent. Eksportveksten var også høy, men høye importpriser på blant annet energi og matvarer gjennom kvartalet førte til at netto handel reduserte veksten med 4,3 prosentpoeng.

– Selv med svært konservative vekstprognoser for siste kvartal, bør India være på vei til å overstige en økonomisk vekst på seks prosent for hele året og muligens også for det avvikende budsjettåret, mener Carnell.

Det avvikende budsjettåret varer frem til slutten av mars 2023.

Høye renter tynger

Capital Economics finner lite å utsette på den økonomiske veksten i tredje kvartal i India, men påpeker at dette er historiske statistikker fra flere måneder tilbake.

– Det er imidlertid tegn fra mer aktuelle realtidsdata at den innenlandske etterspørselen avtar på grunn av høyere renter. Den indiske sentralbanken vil sannsynligvis ta hensyn til dette og bremse tempoet i renteøkningene i neste uke. De vil sannsynligvis avslutte innstramningene tidlig neste år, skriver senior India-økonom Shilan Shah et notat.

Analyse- og rådgivningsselskapet tror det blir en renteøkning på 25 basispunktet i desember, og at det allerede mot slutten av neste år blir rentekutt.

– Dette er mye tidligere enn konsensus, påpeker han.

Rykker forbi europeiske land

ING mener at India er godt posisjonert til å gjøre det bedre enn mange av de asiatiske konkurrentene på kort sikt. Den indiske økonomien vil offisielt gå forbi den tidligere koloniherren Storbritannia i løpet av 2022 og innta femteplassen på oversikten over verdens største økonomier.

– De kan også kapitalisere på noen av Kinas nåværende problemer og bli et alternativ for utenlandske investorer som ønsker å spre risikoen i forsyningskjedene, men som ønsker å være i Asia-regionen, skriver analysesjef Carnell.

Apple er blant selskapene som er hardt rammet av koronarestriksjonene i Kina. Verdens største Iphone-fabrikk har redusert produksjonen. Finansinstitusjonen JPMorgan skriver i en ny rapport at en av fire Iphoner vil bli produsert i India i 2025.

– Vietnam og India er ikke Kina. De kan ikke produsere i like stor skala, med tilsvarende kvalitet, like raskt og med samme pålitelighet til infrastrukturen, sier professor Eli Friedman ved Cornell University til Reuters.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.