Mens store deler av Europa og Nord-Amerika kan være på vei inn i en resesjon, er det høy aktivitet i den indiske økonomien, og generelt i fremvoksende økonomier i Asia.

– Fremvoksende økonomier vil stå for mer enn halvparten av den globale verdiskapingen i løpet av det neste tiåret. India er på vei til å bli verdens tredje største økonomi, skriver senior India-økonom Shilan Shah hos Capital Economics i en ny rapport.

Unntaket er Kina, som har vært verdens vekstmotor i over 30 år, og fikk en vekst på kun 0,4 prosent i siste kvartal.

Internasjonale finansinstitusjoner har nedjustert de kinesiske vekstprognosene for 2022 de siste ukene, til rundt tre prosent. Den japanske finansinstitusjonen Nomura kuttet vekstprognosene for annen gang på en måned på tirsdag – til 2,7 prosent for 2022.

«Da vi kuttet vekstprognosene i august ventet vi ikke at veksten skulle forverres så raskt», skriver analytikerne.

Indisk «Kina-vekst»

Den indiske økonomien vokste med 13,5 prosent i siste kvartal. Dette er vekstrater som Kina i mange år kunne skilte med.

Sjeføkonom Soumya Kanti Ghosh hos State Bank of India (SBI) tror det sannsynligvis går mot en vekst på mellom 6,7 og 7,7 prosent for India, ifølge en ny rapport hvor det er betydelig optimisme å spore.

Indias bruttonasjonalprodukt gikk forbi Storbritannia ved nyttår, og India er nå verdens femte største økonomi. SBI beregner verdiskapingen til 3894 milliarder dollar – vel 200 milliarder dollar høyere enn Storbritannia, som sannsynligvis er på vei inn i en dyp resesjon og vil falle på rankingen.

Det er under åtte år siden India kom inn på oversikten over verdens ti største økonomier. SBI tror India vil gå forbi Tyskland på oversikten om fem år og passere Japan, som ligger på en tredjeplass bak USA og Kina, i 2029.

Finansinstitusjoner har nedjustert de kinesiske vekstprognosene til rundt tre prosent i 2022. SBI mener at problemene i Kina, hvor internasjonale selskaper reduserer risikoen ved å legge produksjon til andre land, er positivt for India.

«Apples beslutning om å legge deler av produksjonen av den nye flaggskipsmodellen Iphone 14 til India, med kun noen ukers forsinkelser, bærer vitne til denne optimismen. Dette bør åpne flomslusene for andre selskaper til å gjøre det samme», skriver SBI.

Vurderer India på nytt

Den indiske eksporten er fortsatt en mygg, sammenlignet med Kina. I fjor passerte den 420 milliarder dollar – en ny rekord. De første fem månedene i det avvikende budsjettåret, som startet 1. april, hadde eksporten passert over 220 milliarder dollar.

– Taiwan, EU, USA og Japan – de er alle villige til å vurdere India på nytt, sier forsker Alex Capri ved tenketanken Hinrich Foundation, som har spesialisert seg på bærekraft i global handel, til Bloomberg.

India har en relativt ung befolkning og det er god tilgang på arbeidskraft.

– Fremvoksende økonomier med rask befolkningsvekst og solide produksjonssektorer, eller de som kan delta i det grønne skiftet i verdensøkonomien, vil gjøre et byks på bnp-oversiktene, skriver Capital Economics i en ny rapport.

Capital Economics tror at fremvoksende land i Asia vil toppe vekststatistikkene frem mot 2030, ledet av Vietnam, Filippinene, Bangladesh, India og Indonesia.

Asias rikeste

Sensex-indeksen ved Mumbai-børsen har tatt igjen det tapte etter et par nedturer tidligere i år som følge av den russiske invasjonen av Ukraina, og da uroen satte inn for fullt ved vestlige børser. Sensex-indeksen ligger på samme nivå som ved inngangen til 2022.

Til sammenligning har den amerikanske S&P 500-indeksen falt med nesten 20 prosent. Den tyske Dax-indeksen har falt tilsvarende.

Den indiske entreprenøren Gautam Adani har gått forbi Bernard Arnault og Bill Gates til å innta tredjeplass på Bloomberg-oversikten over verdens rikeste. I løpet av året har formuen økt med 66 milliarder dollar. Hos de fleste andre av verdens rikeste har formuene falt i 2022.

De kinesiske milliardærene, som for få år stormet frem på oversiktene over verdens rikeste, er nesten ikke å se. Kun to har sneket seg inn på listen over verdens 25 rikeste. Alibaba-grunnlegger Jack Ma, som i mange år lå blant de fem rikeste, er nede på en 35. plass.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.