India var første land hvor deltavarianten av koronaviruset ble dominerende i vår. Deler av landet måtte stenge helt ned. Kapasiteten ved sykehusene var sprengt i flere måneder og fortsatt vet ingen nøyaktig hvor mange som døde under den siste smittebølgen.

Den indiske økonomien falt med 7,3 prosent i det avvikende budsjettåret som ble avsluttet i mars. IMF og den indiske sentralbanken regner med en økonomisk vekst i bruttonasjonalprodukt på 9,5 prosent for inneværende år.

Doblet hovedindeks

På onsdag ble det satt en ny rekord ved Mumbai-børsen. Resultatsesongen nærmer seg slutten og indiske storselskaper har innfridd – til tross for nedstengninger og høy smitte gjennom hele andre kvartal.

Nifty 50-indeksen, hvor de 50 største og mest omsettelige aksjene ved Mumbai-børsen inngår, endte på over 16.000 for første gang i historien. Sensex-indeksen nådde en ny topp på over 54.000. Hovedindeksene er mer enn doblet siden begynnelsen av pandemien.

Det er indiske småinvestorer som har fått øynene opp for aksjer. De siste 15 månedene har nesten 15 millioner indere åpnet sin første verdipapirkonto og handlet aksjer.

– Deltakelsen fra småinvestorer har vært veldig viktig. Nesten 50 prosent av markedsaktiviteten kommer fra disse. Dette er en positiv og viktig trend. Det er viktig at disse skjønner risikoen og kan investere basert på kunnskap og vilje til å ta risiko, sier børsdirektør Vikram Limaya til CNBC Asia.

Sentralbanken er i gang med et tredagersmøte hvor det vil komme en rentebeslutning på freda. Det er ikke ventet endringer til den allerede rekordlave styringsrenten på fire prosent.

Frykter ny smittebølge

Foreløpige aktivitetsrapporter viser en oppgang i juli. PMI-rappporten for den indiske industrien steg fra 48,1 i juni til 55,3 i juli – godt over 50-tallet som skiller mellom en oppgang og nedgang. Det er fortsatt stor usikkerhet om dette vil fortsette.

«Den kraftige oppgangen er nok et bevis på at det er en sterk bedring i den økonomiske aktiviteten siden den andre virusbølgen. Men med fortsatt lav vaksinedekning er det langt fra garantert at dette vil fortsette», advarer analyse- og rådgivningsselskapet Capital Economics i sin siste rapport på den indiske økonomien.

Vaksinetempoet har skutt fart de siste ukene. Daglig settes det rundt fem millioner vaksinedoser. Med dette tempoet vil 70 prosent av den voksne befolkningen være fullvaksinert i løpet av første kvartal 2022.

«Den raske gjenåpningen av India øker trusselen for nye virusutbrudd. Den kraftige økningen av smitte i Kerala de siste par ukene er en stor bekymring», skriver Capital Economics.

Et sleipt vesen

Mathukumalli Vidyasagar ved Indian Institute of Technology benyttet matematiske modeler til å forutse smitteutbruddet i India i vår. Nå advarer Vidyasagar overfor Bloomberg om en ny smittebølge i India i oktober med over 100.000 nye daglige smittetilfeller.

Det er satt nye smitterekorder i flere asiatiske land denne uken. I Thailand, hvor det samlet var under 5000 smittetilfeller det første året av pandemien, er det innmeldt om over 20.000 nye smittetilfeller daglig. Store deler av samfunnet er nedstengt.

I den kinesiske storbyen Wuhan gjennomføres det tvungen testing av alle innbyggerne etter det er identifisert smitte. Over 77 prosent av den voksne befolkningen er vaksinert i millionbyen med 11 millioner mennesker.

«Kina har tidligere vist de er villig til å iverksette tøffe tiltak for å kontrollere covid-19 og vi tviler ikke på at de også vil gjøre det denne gangen. Men deltavarianten er et sleipt vesen. Bekymringen for oss, og andre, er hvor raskt de klarer dette og – til hvilken pris for økonomien», skriver sjeføkonom for hos Asia hos storbanken ING i en rapport.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.