India stengte ned hele økonomien i vår i håp om å få kontroll med spredningen av koronaviruset. Dette fungerte ikke. Det gikk fra et hundretall daglige registrerte smittetilfeller i april til over 10.000 en måned senere.

Det toppet seg i september med over 90.000 daglige tilfeller. Innen midten av desember ventes India å ha passert ti millioner bekreftede smittetilfeller.

«Den andre smittebølgen er her», skriver ING i en ny analyse på den indiske økonomien.

Store deler av Asia har fått kontroll med koronaviruset med kun sporadiske utbrudd. Unntaket er India.

«India forblir episenteret for pandemien i Asia. Det er blitt det landet med nest flest bekreftede koronasmittede etter USA. Smittekurven har fortsatt ikke flatet ut», skriver ING.

Historisk nedgang

Den økonomiske aktiviteten, målt i bruttonasjonalprodukt, falt med 15,7 prosent i seksmånedersperioden frem til 30. september.

«Dette er den verste nedgangen i Indias historie og den største i Asia under pandemien», påpeker ING.

Finansinstitusjonens økonomer mener koronapandemien har skjøvet den indiske økonomien over stupet og viser til at allerede før pandemien rammet var økonomien i en vanskelig situasjon.

Alt er blitt verre under pandemien. Myndighetene lovte tiltakspakker for å få opp aktiviteten, men disse vil i beste fall bli synlige flere kvartaler frem i tid. Det offentlige forbruket falt med 22 prosent i forrige kvartal.

India har verdens høyeste antall smittede daglig – gjenåpner kinoene likevel
Bollywood-industrien med sine 2000 filmer i året får publikum igjen.
00:48
Publisert:

Den indiske eksporten falt med 17 prosent i årets ti første måneder sammenlignet med 2019. Dette er også det meste i Asia. I andre økonomier har global etterspørsel etter elektronikk ført til at aktiviteten i industrien er i ferd med å normalisere.

– Gått gjennom taket

Fall i etterspørselen på grunn av koronapandemien førte til lavere inflasjon i Asia. Det motsatte har skjedd i India, hvor prisveksten er nesten dobbelt så høy som i 2019. Matvareinflasjonen var på over ti prosent i oktober – i et land hvor fattigdommen har økt i år.

ING peker på nedstengningen, logistikkproblemer og panikk hos forbrukere, som førte til hamstring og høyere priser.

«Høy arbeidsledighet og svak forbrukertillit vil fortsette å påvirke den svake etterspørselen. Men prispresset vil neppe avta snart», skriver ING.

Den indiske sentralbanken har satt ned renten til rekordlave nivå og banksystemet «oversvømmes» med penger, ifølge ING. Realrenten, som er forskjellen mellom nominell rente og inflasjon, er negativ – mest i Asia.

«Underskuddet på statsbudsjettet har gått gjennom taket i inneværende budsjettår», skriver ING – 45 prosent høyere enn i fjor i de første syv månedene av det avvikende budsjettåret, som starter i april.

Skakkjørt banksektor

Aksjemarkedet lever sitt eget liv – adskilt fra realøkonomien. Nøkkelindeksen Sensex satte ny rekord på tirsdag og er 72 prosent høyere enn da India stengte ned i mars.

Den indiske banksektoren går fra skandaler til skandaler – nye kriser til nye kriser. Den indiske sentralbanken sa i sommer at misligholdte lån kan øke fra 8,5 prosent i år til 12,5 prosent i 2021, men utelukket heller ikke at det kan gå høyere.

Analytikere hos Standard Chartered mente at råtne lån har passert 14 prosent og kan ende på mellom 20 og 30 prosent.

Den 100 år gamle Lakshmi Vilas Bank, med over 500 filialer, ble satt under offentlig administrasjon i november og uttak er begrenset til 25.000 rupi (3000 kroner). Denne uken inngikk Singapore-banken DBS en avtale om å overta restene av den skakkjørte banken.

Vaksinestyrt økonomisk vekst

Det er forventninger til vaksinen fra Oxford/AstraZeneca. Det meste av masseproduksjonen av vaksinen til resten av verden vil skje i India. Serum Institute of India inngikk en avtale i april om å produsere en milliard vaksiner i 2021.

Indias helseminister Harsh Vardhan sa i forrige uke at målet er å vaksinere 300 millioner mennesker i første halvår i 2021.

«Distribusjonen av en effektiv vaksine i India kan bedre de kortsiktige utsiktene for økonomien. Det vil fortsatt være effekter fra krisen de neste årene, og da særlig en sterkt svekket banksektor. Det vil forhindre en rask tilbakevending til veksttrenden før krisen», skriver Capital Economics, som imidlertid har oppjustert vekstprognosene for 2021 og 2022 til henholdsvis 12 og 9,5 prosent.

Den indiske økonomien hadde en økonomisk vekst på 4,2 prosent i fjor – før koronapandemien. Statsminister Narendra Modi har hatt et mål om en vekst på over åtte prosent, noe India sist hadde i 2016.

Den indiske økonomien lå an til å gå forbi Storbritannia og bli verdens største, målt i bruttonasjonalprodukt, før pandemien – bak USA, Kina, Japan og Tyskland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.