I India settes det nye smitterekorder. På lørdag ble over 400.000 mennesker bekreftet smittet og nesten 4000 dødsfall. Smittetallene har skutt i været i løpet av de siste ukene og dødsfallene ventes å øke kraftig. Mange dør på grunn av manglende kapasitet ved sykehusene.

– Telefonene er de verste

Serum Institute of India er verdens største vaksineprodusent og har inngått lisensavtale med AstraZeneca om å produsere koronavaksinen i landet. Selskapet planla også å eksportere vaksinen til andre land, blant annet via Gavi-samarbeidet.

Vaksineproduksjonen, som skulle vaksinere 90 prosent av Indias voksne befolkning, er kraftig forsinket. Selskapets toppsjef Adar Poonawalla flyktet til Storbritannia sammen med familien i slutten av april.

I et intervju med The Times of London beskriver han truslene han har levd under de siste ukene fra «mektige menn». Han har hatt bevæpnede sikkerhetsvakter fra indiske spesialstyrker døgnet rundt i lengre tid.

– Telefonene er de verste. De er ustanselige og veldig truende. Aggresjonen er enestående. Det er overveldende, sier Poonawalla til den britiske avisen.

I intervjuet sier han også at selskapet planlegger å starte vaksineproduksjon i andre land. Dette har skapt kraftige reaksjoner i India, hvor de ønsker at landets egen befolkning skal prioriteres med vaksiner for å få pandemien under kontroll.

– Jeg blir værende her i lengre tid. Jeg ønsker ikke å returnere til slik situasjonen som den er, sier 40-åringen.

I en twittermelding på søndag skriver han at han planlegger å returnere til India i løpet av «noen dager».

Patentstrid

Nesten 40 prosent av alle koronavaksiner har havnet hos befolkningen i 27 velstående land. Disse representerer rundt 11 prosent av verdens befolkning. Innbyggere i de rikeste landene vaksineres 25 ganger raskere enn i de fattigste, ifølge beregninger foretatt av Bloomberg.

Over 60 utviklingsland, ledet av India og Sør-Afrika, vil denne uken legge frem et forslag overfor Verdens handelsorganisasjon om å midlertidig suspendere patentene farmasiselskaper som Pfizer, Moderna og AstraZeneca har på produksjon av vaksiner.

De møter sterk motstand. Farmasiselskapene har motsatt seg forslaget. De mener de er i stand til å øke produksjonen og at produksjonen er så avansert at mindre produsenter ikke har teknisk utstyr eller kompetanse til å starte egen produksjon.

USAs president Joe Biden vil avgjøre om patentene blir midlertidig suspendert. WTO har mekanismer for dette via og er tidligere blitt benyttet til blant annet behandling av hiv og AIDS via Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights (TRIPS).

– Vi skal ha samtaler med Verdens handelsorganisasjon til uken for å se på hvordan det kan bli en bredere distribusjon, lisensiering og deling av vaksiner. Vi vil si mer om dette i dagene som kommer, sa Bidens stabssjef Ron Klain på tv-programmet «Face the Nation» på søndag.

Skjevfordeling

105 millioner amerikanere er fullvaksinerte mot koronaviruset og 56 prosent av befolkningen over 18 år har fått første vaksinedose, ifølge USAs smittevernbyrå.

Før 1. juli vil alle som ønsker det ha fått sine doser. Europa ligger et par måneder etter. I resten av verden kan det ta mellom to og tre år før vaksinene er plassert i overarmene på befolkningen.

– Verden blir ikke et trygt sted før alle er trygge. Dette haster, sa Frankrikes ambassadør til India, Emmanuel Lenain, da han tok imot utstyr for å produsere oksygen, ventilatorer og beskyttelsesutstyr fra EU-land i helgen.

Også Japan, Sør-Korea, Taiwan og sørøstasiatiske land har sendt flylaster med utstyr til India.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.