Etter at EUs legemiddelverk EMA bekreftet at det finnes en mulig forbindelse mellom AstraZenecas vaksine og sjeldne blodpropper på onsdag, flere uker etter at norske leger mente det var en forbindelse, har en rekke europeiske land valgte å endre vaksineprogrammet.

Italia og Spania vil kun gi koronavaksinen til personer over 60 år. Tyskland og Frankrike har tidligere begrenset bruken til eldre. I andre land er vaksinen midlertidig satt på pause. For store deler av verden blir AstraZeneca-vaksinen sett på veien ut av pandemien.

– Ikke noe annet valg

I India, Australia, Sri Lanka, Bangladesh, Sør-Korea og i de fleste landene i Sørøst-Asia har myndighetene planlagt å benytte AstraZeneca-vaksinen. Kina har levert en egenutviklet vaksine, men det er AstraZeneca de fleste landene vil benytte i stor skala.

AstraZeneca har inngått avtaler om lokal produksjon med blant annet vaksineprodusenter i India, Sør-Korea, Thailand og Australia. Produksjonen er i gang.

– AstraZeneca er bedre enn ingenting. I et land som er undervaksinert tror jeg ikke det er noe annet valg enn å ta den, sier vaksineekspert Michael Kinch ved Washington University i St. Louis til Bloomberg.

AstraZeneca-vaksinen er langt billigere og kan transporteres enklere og lagres i vanlige kjøleskap. Det internasjonale Covax-samarbeidet, som er støttet av FN, skal distribuere denne vaksinetypen til fattigere land over hele verden, blant annet i Asia, Afrika og Sør-Amerika.

Forbyr vaksineeksport

Serum Institute of India er verdens største produsent av vaksiner. Selskapet produserer rundt 50 millioner doser av AstraZeneca månedlig. Dette er færre doser enn hva selskapet planla. Indiske myndigheter har nedlagt forbud mot eksport.

Selskapet ba på onsdag om finansiell støtte fra den indiske staten for å kunne øke produksjonskapasiteten. Årsaken er at selskapet må selge vaksiner på det indiske markedet til en lavere pris enn hva de ville ha fått ved eksport.

– Dette var ikke noe vi planla. Vi skulle eksportere og få finansiering fra utenlandske selskaper. Nå er denne muligheten lukket og vi må finne andre måter å øke produksjonskapasiteten på, sier konsernsjef Adar Poonawalla til den indiske tv-kanalen NDTV.

India er inne i en ny og alvorlig smittebølge. Det er rundt 100.000 nye smittetilfeller daglig – et nivå som sist ble sett i september i fjor under toppen av den første smittebølgen. I februar var antall nye bekreftede smittetilfeller nede på under 15.000.

– Hele verden trenger denne vaksinen, sier Poonawalla til tv-kanalen. Han håper å kunne starte eksport av vaksinen igjen i juni hvis smitten faller i India.

Finansinstitusjonen Goldman Sachs nedjusterte vekstprognosene for den indiske økonomien denne uken for inneværende kvartal på grunn av den siste smittebølgen og venter en årsjustert nedgang i verdiskapingen på 12,2 prosent sammenlignet med første kvartal.

«Antall virustilfeller steg til en ny topp på over 100.000 i helgen. En rekke delstater har innført nye restriksjoner, noe som ventes å bli utvidet de neste ukene. Dette gjør at vi venter at veksten blir lavere enn hva vi tidligere har ment», skriver Goldman Sachs.

Kritiserer vaksinenasjonalisme

Indonesia, som har 270 millioner innbyggere, var tidlig ute med å starte vaksinering i vinter. Målet har vært å vaksine en million mennesker hver dag. For tiden vaksineres det rundt en fjerdedel.

President Joko Widodo langet ut mot rike land på onsdag i hva han karakteriserte som «vaksinenasjonalisme».

– Alle land må behandles likt. Hvis ikke vil ikke pandemien ta slutt. Det er unødvendig for et land å hamstre vaksiner. Resultatet er at koronaviruset fortsatt vil smitte, sa han.

Ifølge Bloomberg settes det rundt 16 millioner vaksinestikk hver dag. Med dagens tempo vil det ta 22 måneder før det oppnås flokkimmunitet i verden. Det er under forutsetning av at AstraZeneca fortsatt blir brukt i vaksinasjonsprogrammene.

Thailand, som var et av de første landene til å stenge grensene i mars i fjor, har opplevd nye smitteutbrudd i hovedstaden Bangkok. Etter å ha ligget på under 100 nye smittetilfeller siden januar økte dette til over 300 på onsdag.

Vaksinering har startet med prioritering av helsepersonell og befolkningen i de viktige reiselivsprovinsene sør i landet. Målet er å åpne Phuket for vaksinerte turister uten bruk av karantene fra 1. juli. Resten av landet skal åpne fra 1. oktober.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.