Nedgangen fortsetter ved de asiatiske børsene på onsdag. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen endte to prosent lavere på tirsdag. Da den japanske børsen åpnet onsdag morgen fortsatte nedgangen med rundt 1,9 prosent. Også de andre børsene faller bredt. Investorer er nervøse.

Mot ny nedstengning

Guvernørene i Tokyo og Osaka, Japans to største byer, vil be regjeringen om å erklære unntakstilstand. Dette vil bli tredje gang en omfattende nedstengning skjer og kun en måned siden den siste ble opphevet i Tokyo. Årsaken er at smittetallene øker.

– Dette må skje så raskt som mulig, sa Tokyo-guvernør Yuriko Koike på tirsdag.

Japan har registrert i overkant av en halv million smittetilfeller og nesten 10.000 dødsfall fra pandemien. Sammenlignet med andre industriland er dette lavt. Smittetallene går for tiden raskt opp – spesielt i de tett bebodde storbyene.

– Det er en bekymring for en oppblomstring av koronaviruset – ikke bare i Japan, men også i andre land. Investorer er blitt mer skeptiske til en snarlig gjenåpning. Mange japanske selskaper er følsomme for hva som skjer i verdensøkonomien, sier analysesjef Shoichi Arisawa hos Iwascosmo Securities til Reuters.

Japan er knapt i gang med vaksinasjonsprogrammet. Vaksineringen av eldre over 65 år startet i forrige uke. Så langt er det gitt under 10.000 vaksiner for de rundt 36 millioner eldre. Det er også betydelig skepsis i deler av befolkningen til å ta vaksiner.

«Hvis vaksineringen i Japan forblir så overveldende lav sammenlignet med andre land er det uunngåelig at gjenreisingen av økonomien blir forsinket», skriver Dai-Ichi Life Research Institute i en ny rapport.

Om tre måneder skal Tokyo arrangere sommer-OL med over 60.000 deltagere og støtteapparat fra rundt 200 land.

– Sommer-OL vil ikke bli påvirket. Vi vil gjøre hva vi kan for at dette kan arrangeres trygt, sa statsminister Yoshihide Suga på tirsdag.

Ønsker å unngå nedstengning

Enkelte indiske delstater har stengt ned nesten fullstendig denne uken. Kapasiteten er sprengt ved sykehusene, krematoriene klarer ikke å ta unna og den indiske mutasjonen av koronaviruset har begynt å spre seg til andre land.

Sjefsminister Arvind Kejriwal i New Delhi tok til Twitter på tirsdag for å be sentralregjeringen om å sørge for oksygen til behandling av koronasmittede. Ifølge hans nestkommanderende, Manish Sisodia, hadde mange sykehus kun nok oksygen til noen timer for å behandle de sykeste.

Ovnene i Indias krematorier smelter
I India går krematorieovnene for fullt. Rapporter fra krematoriene tyder på at dødstallene forårsaket av covid-19 kan være høyere enn det myndighetene oppgir. Flere krematorium i indiske delstater melder om voldsom økning i antall kremasjoner de siste ukene.
00:47
Publisert:

Indias statsminister Narendra Modu ønsker å unngå en ny nasjonal nedstengning, tilsvarende hva India gjorde for ett år siden.

– Jeg oppfordrer delstater vurdere en full nedstengning som siste utvei. De bør forsøke å kontrollere dette på lokalt nivå, sa Modi på tirsdag.

Nøkkelindeksen ved Mumbai-børsen falt til det laveste nivået siden januar på tirsdag. Den indiske valutaen har svekket seg mer enn noen annen asiatisk valuta i april mot amerikanske dollar.

Ifølge Verdens helseorganisasjon øker koronasmitten i alle verdensdeler med unntak av i Europa. Det siste døgnet er det registrert 735.000 nye smittetilfeller i verden. Dette er en ny rekord.

De siste seks dagene er det daglig registrert over 200.000 nye koronavirustilfeller i India. Det er også satt nye smitterekorder i blant annet Thailand siden midten av april.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.