For to måneder siden hadde India kommet seg gjennom smittetoppen fra i fjor høst, hvor det ble nådd en topp med nesten 100.000 nye registrerte koronasmittede daglig. Smittetrykket var nede på like over 10.000 og det så lyst ut.

På torsdag ble det satt en ny smittetopp med 314.000 registrerte smittede og en full kollaps av helsevesenet. 65 prosent av alle nye smittetilfeller er i aldersgruppen under 40 år. Det er en ny dobbeltmutasjon av viruset som er dominerende i India.

– Den politiske ledelsen over hele landet klarte ikke å formidle at dette var en pandemi som ikke var over. Det ble erklært seier for tidlig. Det var begeistring overalt, og spesielt fra politikere som ønsket å se økonomien ta seg opp igjen og føre valgkampanjer. Det ga viruset en mulighet til å reise seg, sier leder for tenketanken Public Health Foundation of India, K Srinath Reddy, til The Guardian.

Gjenoppblomstring

Internasjonale finansinstitusjoner og analyseselskaper er i ferd med å justere de økonomiske prognosene for Asia etter nye smitteutbrudd og nye nedstengninger.

Ashok Kurmi, som jobber i et indisk farmasiselskap, har ikledd seg en Spiderman-drakt mens han hjelper til med å desinfisere busser i strorbyen Mumbai. Smittetallene er rekordhøye i India.
Ashok Kurmi, som jobber i et indisk farmasiselskap, har ikledd seg en Spiderman-drakt mens han hjelper til med å desinfisere busser i strorbyen Mumbai. Smittetallene er rekordhøye i India. (Foto: Punit Paranjpe/AFP/NTB)

«Asias vei ut av pandemien er nylig blitt truet av en gjenoppblomstring av smitte i deler av regionen. Vi er blitt nødt til å kutte de økonomiske vekstprognosene for å gjenspeile de forverrede utsiktene», skriver Capital Economics i en ny rapport.

De peker på den kraftig forverrede situasjonen i India, men også i Filippinene og Thailand. Det internasjonale pengefondet (IMF) nedjusterte nylig vekstprognosene for Sørøst-Asia til 4,9 prosent for 2021 – ned fra 5,2 prosent. Det er fortsatt betydelig usikkerhet.

– Vi er bekymret for utsiktene for reiselivssektoren, når disse markedene vil åpne, de nye restriksjonene og de uforutsette konsekvensene denne pandemien fører til, sa IMF-direktør Jonathan Ostry til CNBC.

Forsinker gjenåpning

Thailand, hvor reiselivssektoren utgjør nesten 20 prosent av økonomien, har klart å holde smitten til et minimum det siste året, men de siste ukene har det vært en ny smittebølge og nye rekorder i antall registrerte smittede.

Det er innført reiserestriksjoner mellom provinsene og krav om å fremlegge negativ koronatest eller vaksinesertifikat ved innreise til blant annet ferieøyen Phuket. Smitten er fortsatt lav med rundt 1500 nye smittetilfeller daglig den siste uken.

«Dette truer med å forsinke åpningen av reiselivssektoren og holde tilbake den økonomiske veksten», skriver Capital Economics om den thailandske økonomien, som falt med 6,1 prosent i 2020. I år venter analyseselskapet en vekst på tre prosent.

Tilbake til 2019-nivå

Det er kun Kina og Taiwan som har klart å holde ny koronasmitte på avstand i Asia.

«Verdiskapingen i disse to landene er høyere enn før pandemien, og Vietnam ligger ikke langt bak. Vekstratene på årsbasis er sminket på grunn fjoråret. Sammenlignet med foregående kvartal har veksten avtatt betydelig», ifølge analyseselskapet.

Den taiwanske eksporten setter nye rekorder måned for måned. I mars økte eksporten med 33,3 prosent til 53,7 milliarder dollar. Dette ventes å fortsette i april med en tilsvarende vekst.

Aktivitetsindeksen fra The National Development Council er på det høyeste siden 1989. En prekær mangel på elektroniske komponenter over hele verden er hovedårsak til eksportboomen. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Venter en omsetningsvekst på 20 prosent i kvartalet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.