Det har vært en full kollaps for den indiske økonomien de siste 15 månedene. Flere nedstengninger har ikke klart å hindre omfattende koronasmitte. Det er registrert 27,5 millioner smittede og over 350.000 dødsfall. Mørketallene er store.

Statistikkene for det avvikende budsjettåret som ble avsluttet i mars viste en nedgang i den økonomiske aktiviteten på syv prosent. Den forrige rekorden var i 1979 med et 5,2 prosent fall. Analyseselskapet Capital Economics advarer om en «betydelig nedgang» i dette kvartalet.

Flere hundre millioner mennesker har problemer med å få mat på bordet. Arbeidsledigheten er på 15,5 prosent i byene, ifølge beregninger foretatt av Centre for Monitoring Indian Economy (CMIE). I realiteten er den betydelig høyere.

Indiske oligarker

Ved Mumbai-børsen er det rekordhøy aktivitet. BSE Sensex-indeksen, hvor de 30 største selskapene inngår, satte en ny rekord tidligere denne uken. Den bredere Nifty-indeksen har også satt nye rekorder med en oppgang på 12 prosent i år.

De største vinnerne er Indias oligarker – rike familier som kontrollerer viktige områder i landets økonomi.

Entreprenøren Gautam Adani har økt formuen hittil i år med 42,9 milliarder dollar (360 milliarder kroner), ifølge Bloomberg. Han ligger på en 14. plass på den globale oversikten med en formue på 76,7 milliarder dollar.

Aksjekursen på Adani Power har steget med 55 prosent hittil i juni og er tredoblet siden nyttår. Tre Adani-selskaper vil bli opptatt i referanseindeksen MSCI India i mai neste år. Dette gjør at fond vil ta inn selskapene i porteføljene.

Januar 2021: Alibaba-gründer Jack Ma har vist seg
Den kinesiske Alibaba-gründeren Jack Ma har vist seg offentlig for første gang på to måneder. Han deltok på statlig TV i et digitalt møte med lærere.
00:50
Publisert:

– Adanis formue drevet av oppgangen av aksjekursene, sier analytiker Hemindra Hazari i Mumbai til Financial Times.

Langvarig spill

Mukesh Ambani, som sammen med sin bror arvet en betydelig formue etter sin far, har festet grepet om mobilsektoren med nyetableringen Jio og kastet ut utenlandske konkurrenter.

Han leder Reliance Industries, som er Indias største selskap med en børsverdi på 14.200 milliarder indiske rupi (1610 milliarder kroner).

Samtidig satser Ambani for fullt på industrisektoren og netthandelsmarkedet – hvor også Amazon, Walmart og Facebook er inne.

– Her gjelder det ikke å vinne neste måned eller neste kvartal. Dette er et spill med en varighet på ti til 15 år, sier analytiker Satish Meena hos Forrester Research til New York Times.

Analyseselskapet mener det indiske netthandelsmarkedet vil være verdt over 85 milliarder dollar i 2024.

En ny oversikt fra Bloomberg viser at Ambani har en formue på 84 milliarder dollar. På 20 år er aksjekursen 50-doblet. Meglerhuset Jefferies mener Reliances aksjekurs kan stige med 45 prosent hvis etterspørselen etter petrokjemiske produkter fortsetter å øke.

Faller på milliardærliste

Kinesiske milliardærer har dominert på oversikten over Asias rikeste. Nå har de falt langt ned på listen. Jack Ma, som startet internettselskapet Alibaba, ligger på en 27. plass med en formue på under 50 milliarder dollar.

Kinesiske myndigheter stanset børsnoteringen av finansteknologiselskapet Ant Group, som var kontrollert av Ma, i fjor høst. Alibaba er ilagt en bot på 24 milliarder kroner for monopolvirksomhet. Konkurrenten Tencent er også under etterforskning.

– Noe av årsaken for at de har slått hardt ned på internettselskaper er et ønske om å redusere den finansielle risikoen. Noe kan også skyldes president Xi Jinpings ønske om å vingeklippe maktgrupper som kan utfordre dominansen til det kinesiske kommunistpartiet, sier Kina-forsker Nicholas Lardy ved Peterson Institute for International Economics (PIIE) til CNN.

Verdien på Alibaba, Ant Group og andre selskaper som var kontrollert av Ma er halvert siden i fjor høst, ifølge Forbes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.