I januar sa Indias helseminister Harsh Vardhan at landet hadde fått kontroll på pandemien. De første vaksinene var satt og antall smittede var nede på rundt 10.000 nye tilfeller daglig – relativt lite for et land med 1,3 milliarder mennesker.

De siste dagene har nye bekreftede smittede vært på i gjennomsnitt 154.000 nye tilfeller i gjennomsnitt den siste uken, ifølge ourworldindata.org. Dette overgår USA og Brasil, som den siste uken har hatt rundt 71.000 nye daglige smittetilfeller.

– Det er som en tsunamibølge og det har overveldet helsesektoren. Nå ser vi at yngre mennesker mellom 20 og 40 år rammes hardt, og til og med barn blir innlagt med alvorlige symptomer. Helsevesenets kapasitet er i ferd med å nås raskt, sier lege Shashank Joshi, som er en del av koronaarbeidsgruppen i storbyen Mumbai til The Guardian.

Ny virusmutasjon

India stengte ned hele samfunnet for ett år siden i håp om å få kontroll på smitteutbruddene. Så snart restriksjonene ble fjernet startet det første større smitteutbruddet, som nådde en topp med nesten 100.000 nye smittetilfeller i september.

Indiske epidemiologer har identifisert en ny variant av koronaviruset. B. 1.617-varianten varianten har gjennomgått to mutasjoner fra variantene som er funnet i de britiske, sørafrikanske og californiske variantene.

Virusvarianten er funnet i 61 prosent av alle nye tilfeller i delstaten Maharashtra, som for tiden er hardest rammet av pandemien. Det er begrenset informasjon.

– Vi må ha fortløpende testing. Dataene vi har fra januar har liten verdi i april, sier professor i mikrobiologi ved Christian Medical College Vellore, Gangandeep Kang, til Indian Express.

– Krigen er i gang

Maharashtra er Indias rikeste delstat med storbyen Mumbai. Rundt 14 prosent av den indiske verdiskapingen kommer fra denne delstaten. Fra torsdag er den delvis nedstengt.

– Krigen er i gang. Det er ikke en full nedstengning for øyeblikket, men strenge restriksjoner. Jeg vet levebrødet er viktig, men det er viktigere å redde liv. Det er det viktigste nå, sa delstatens sjefminister Uddhav Thackeray på onsdag.

Rundt 110 millioner indere har fått første vaksinedose. Indiske farmasiselskaper har den største produksjonskapasiteten av vaksiner. Covishield er basert på AstraZeneca-vaksinen. Covaxin er utviklet lokalt. Den russiske Sputnik V-vaksinen ble godkjent denne uken.

Nedjusterer økonomisk vekst

Internasjonale finansinstitusjoner er i ferd med å justere prognosene for den indiske økonomien etter den siste smittebølgen.

«Nye bevegelsesrestriksjoner i de mest berørte delstatene vil samlet sett ramme den indiske økonomien hardt», skriver ING i en ny rapport.

ING-økonomene peker på at eksport ikke har vært en viktig bidragsyter til økonomien under pandemien. Industriproduksjonen falt med 2,2 prosent i de to første månedene av 2021. Inflasjonen i mars var på 5,5 prosent – i hovedsak fra høyere matvarepriser.

«Nedstengninger er enkle å gjøre, men de er ganske så lite effektive for å utrydde covid-19 i verdens mest folkerike land», skriver ING.

Finansinstitusjonen skriver at det beste håpet for India er sterk politisk vilje og en klar bevisstgjøring hos indere.

«Det vil ikke bare spare økonomien for en vanskelig periode fremover med den pågående makropolitiske lammelsen», skriver ING.

De mener det er begrenset hvilke penge- og finanspolitiske tiltak som kan iverksettes. ING nedjusterte vekstprognosene for den indiske økonomien – fra 9,2 prosent til 7,8 prosent for det avvikende budsjettåret som startet 1. april.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.