Vårmånedene var en periode hvor India var inne i den andre alvorlige smittebølgen med over 300.000 daglige smittetilfeller. Til tross for dette fikk India å få en økonomisk vekst i kvartalet på 20,2 prosent sammenlignet med samme periode i 2020.

Rekordhøy vekst

Anslagene fra økonomier i forkant av fremleggelsen av statistikkene for verdens femte største økonomi varierte fra mellom 15 til 32 prosent vekst. Usikkerheten var stor hos analytikere.

«Den rekordhøye økonomiske veksten skyldes ene og alene et lavt sammenligningsgrunnlag», skriver analyse- og rådgivningsselskapet Capital Economics i en rapport.

Seniorøkonom Shilan Shah antar at den økonomiske aktiviteten falt med 12 prosent sammenlignet med årets første kvartal.

«Nye aktivitetsstatistikker peker på en kraftig oppgang ettersom restriksjonene er blitt reduser. Men, risikoen for nye smitteutbrudd formørker utsiktene», skriver Shah hos Capital Economics.

Ifølge India Ratings er det langt igjen før landet er tilbake til hva det var før pandemien rammet. Den økonomiske verdiskapingen i andre kvartal var 9,2 prosent lavere enn samme kvartal i 2019. I andre kvartal 2020 falt aktiviteten med 24 prosent – også en rekord.

– Vekststatistikkene for andre kvartal i år er en illusjon, sier sjeføkonom Devendra Kumar Pant hos kredittvurderingsselskapet til New York Times.

10 millioner jobber tapt

Det er frykt for en ny smittebølge i høst – tilsvarende hva land i Sørøst-Asia har opplevd gjennom sommeren. Kun 11 prosent av den indiske befolkningen er fullvaksinerte. Aktiviteten er på vei opp i den indiske økonomien, men for mange er det en kamp om å overleve.

Antall indere som mottok månedslønn falt med 3,2 millioner fra juni til juli, ifølge Centre for Monitoring Indian Economy. Analyseselskapet antar at rundt 10 millioner godt betalte jobber har forsvunnet.

– Hvis investeringene ikke kommer tilbake er det vanskelig å se for seg at de fleste av disse jobbene som har gått tapt siden 2019–20 vil komme tilbake. Det er den største utfordringen for en gjenoppreisning av den indiske økonomien, skriver direktør Mahesh Vyas i en ny rapport.

Staten planlegger å få inntekter fra å lease ut flyplasser, jernbanestasjoner og veier til private selskaper de neste fire årene. Dette skal bringe inn 750 milliarder kroner til statskassen som skal gå til nye offentlige investeringer – og forhåpentlig arbeidsplasser.

Fest ved børsen

Ved Mumbai-børsen settes det nye rekorder daglig. Da handelen stanset på tirsdag lå Sensex-indeksen på 57.552. Siden nyttår har hovedindeksen steget med over 20 prosent – nesten det samme som den amerikanske S&P 500-indeksen, som er 22,2 prosent høyere i år.

«Investorer går amok», skrev næringslivsavisen Indian Express da det ble satt nye rekorder på tirsdag.

Det er småinvestorer som har inntatt Mumbai-børsen. Det ble åpnet nesten 15 millioner nye verdipapirkontoer fra april i fjor til samme måned i år.

– Et kjennetegn ved denne oppgangsperioden er hvor bemerkelsesverdig stabilt det har vært uten noen større korreksjoner. Nye investorer har kjøpt ved hver liten nedgang – med suksess, sier sjefstrateg VK Vijayakumar hos Geojit Financial Services til næringslivsnettstedet livemint.com.

Han kommer med en advarsel til uerfarne investorer som kun har opplevd oppgang de siste 16–17 månedene.

– Det er en overdreven høy verdsettelse på aksjer. Dette kan utløse en kraftig korreksjon. Skeptikerne har tatt feil av markedet så langt. Selv om investorer kan feire festen må de være forberedt på en skarp korreksjon. Det er aldri en dårlig idé og ta en delvis gevinst, sier Vijayakumar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.