For nesten 18 måneder ble sedler pålydende 500 og 1000 rupi gjort ugyldige i India uten forvarsel. Statsminister Narendra Modi mente dette ville redusere svart arbeid, korrupsjon og kriminalitet i samfunnet. Resultatet ble langvarig kaos og svakere enn forventet økonomisk vekst.

– En farlig situasjon

Etter å ha utstedt nye sedler forsvant problemene etter et par måneder. Nå er det i gang igjen. Minibanker har gått tom for sedler og bankene har ikke tilgang til nok sedler. Sentralbanken innrømmer det er færre sedler i sirkulasjon nå enn i 2016.

– Tilliten til banksektoren har nådd en ny bunn, sier direktør Kranthi Bathini hos finansrådgivningsselskapet WealthMills Securities til Bloomberg.

Bathini forsøkte å ta ut kontanter fra rundt 15 minibanker da han kjørte en strekning på 25 mil tidligere denne uken. Alle minibankene var tomme for kontanter.

India er et kontantsamfunn. Sentralbanken har forsøkt å få flere til å ta i bruk digitale overføringer og betalingstjenester på smarttelefoner. Mobilbetalingstjenesten Paytm kan benyttes ved over fem millioner utsalg i India – fra kjøpesentre til lokale markeder.

Rasende kunder som ikke får penger de har på konto har latt frustrasjonen gå ut over bankansatte.

– Landet beveger seg mot en svært farlig situasjon da kontantkrisen ødelegger tilliten til banksystemet. Hvis dette fortsetter en uke til frykter vi for sikkerheten til bankansatte, sa generalsekretær C.H. Venkatachalam hos bankfunksjonærforeningen All India Bank Employees’ Association, som representerer over en million bankansatte denne uken.

En av Indias største banker er svindlet for over 15 milliarder kroner. Politiet mistenker to av landets rikeste menn for å stå bak – i ledtog med korrupte bankansatte.

Ifølge Central Bureau of Investigation, som er Indias svar på Økokrim, har Punjab National Bank utstedt bankgarantier og forfalskede pengeoverføringer på vegne av selskaper som er eid av Nirav Modi og onkelen Mehul Choksi. Også andre banker er sannsynligvis berørt.

Makkverk eller bevisst handling?

Den indiske sentralbanken og finansministeren har lovet at seddelpressene går for full maskin, men mener det er nok kontanter i sirkulasjon i økonomien.

– Om en ukes tid vil situasjonen være tilbake til det normale, sier styreformann Rajnish Kumar i State Bank of India til Asian News International.

Det går mot valg i India i 2019 og ifølge indiske medier kan kontantmangelen skyldes at politikere hamstrer kontanter som vil bli brukt under valgkampanjen.

– Panikken sprer seg og folk begynner å hamstre kontanter, som gjør situasjonen verre, sier direktør Navroze Dastur hos minibankprodusenten NCR til Quartz Media.

Rahul Gandhi, som leder Kongresspartiet, legger skylden på kaoset på regjeringen og statsminister Modi.

– Statsminister Modi har ødelagt banksystemet, sier opposisjonslederen til India Times.

Kongresspartiet ber i en twittermelding følgerne svare på om det er makkverk som ligger bak eller et bevisst trekk fra Modi-regjeringen .(Vilkår)

Hva tror du skjedde da Anne Lise Waal i Attensi prøvde ut VR på sin seks år gamle datter?
Hør podcast ledet av Silvija Seres om virtuell virkelighet på dn.no.
00:37
Publisert: