Bulldosere har fjernet slumområder i New Delhi og kastet ut flere titusen mennesker. Områdene er forvandlet til miniparker med busker og blomster. Bharat Mandapam er et skinnende og moderne konferanseområde hvor statsledere fra hele verden skal samles for G20-møtet kommende helg.

– Hva som slår meg mest er at India, den indiske staten, skammer seg over tilsynelatende fattigdom. Den vil ikke at fattigdom skal være synlig for menneskene som kommer hit, sier sosialarbeider Harsh Mander, som jobber med hjemløse familier og barn, til CNN.

Geopolitisk balansegang

Narendra Modi, som har vært Indias statsminister siden 2014, har store ambisjoner som vertskap for årets G20-møte – grupperingen som representerer verdens største økonomier. Modi ønsker at landet skal spille en nøkkelrolle i å påvirke de store, geopolitiske endringene som skjer i verden akkurat nå.

Deltagerne vil bli møtt av en enorm statue av Shiva når de ankommer konferanseområdet. Shiva er hinduismens ødeleggende og motsettende gud, men som også er i stand til å skape liv. Da Modi ble innsatt som statsminister markerte han dette med en seremoni ved et tempel dedikert til Shiva.

– India har være dyktige med å håndtere balansegangen med allianser på flere fronter. Motivasjonen bak dette er drevet av store, geopolitiske årsaker – spesielt et fremadstormende Kina og et svekket Russland, sier seniorforsker Milan Vaishnav ved tenketanken Carnegie Endowment for International Peace til Bloomberg.

G20 til markedsføring

Kinas president Xi Jinping har meldt avbud og sender statsministeren. Dette er første gang Xi ikke deltar på et G20-møte. Det er ikke oppgitt en forklaring til fraværet, men Kina ser på India som en utfordrer, og det er konflikter og mistro mellom de asiatiske supermaktene.

Russland stiller sannsynligvis med utenriksministeren, men det er også mulig at Vladimir Putin deltar digitalt. USAs president Joe Biden reiser til New Delhi og får følge av allierte fra Europa, Japan og Australia.

– Det imponerer meg hvordan Modi-regjeringen har forvandlet G20 til en vedvarende markedsføring av både India og hans lederrolle, sier India-forsker Manjari Chatterjee Miller ved Council on Foreign Relations til CNBC.

Dette gjør at listen legges høyt.

– Det er en risiko ved dette. Det forventes gjennombrudd. India har brukt G20 som en plattform for å samle de sørlige landene i verden og posisjonere seg som en brobygger mot Vesten. Spenningene med Russland og Kina er fortsatt til stede, sier Miller ved tenketanken i USA.

Forhandlere sier til indiske medier at det er svært vanskelig å bli enige om en slutterklæring.

Fra India til Bharat

Indias statsminister kan komme med overraskelser under toppmøtet, som offisielt åpnes på lørdag. I invitasjonen til en offisiell middag er det «presidenten av Bharat» som står som vert. Modi refererer vanligvis til India som «Bharat».

I India har spekulasjonene gått høyt de siste dagene om det går mot et offisielt navneskifte til bruk internasjonalt – fra «India» til «Bharat». Navnet er brukt en gang i den indiske Grunnloven.

«Jeg håper at regjeringen ikke er så dum at de avskaffer India fullstendig. Vi bør beholde begge navnene i stedet for å fjerne et navn som er dypt forankret i historien og som er kjent internasjonalt», skriver opposisjonspolitiker Shashi Tharoor på det sosiale nettverksstedet X/Twitter.

Regjeringen har kalt inn til en ekstraordinær parlamentssesjon senere i september – uten å ha forklart hvorfor. Kilder sier til News18 at representanter fra regjeringspartiet Bharatiya Janata party (BJP) vil foreslå en resolusjon som prioriter «Bharat» som det internasjonale navnet.

«Jeg har alltid ment at et navn skal vekke en stolthet i oss. Vi kaller oss Bhartiyas og India er et navn vi fikk av britene. Det er på høy tid at vi offisielt tar tilbake vårt offisielle navn, Bharat», skriver den tidligere cricketspilleren og sportskjendisen Virender Sehwag på X/Twitter.

Indonesia, Sri Lanka, Myanmar og Zimbabwe er eksempler på tidligere europeiske kolonier som har endret navn.

Vittige tunger er allerede i gang med å foreslå hvordan dette vil påvirke internasjonale grupperinger. BRICS-gruppen, som består av Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, er blitt enige om å utvide grupperingen og invitere blant annet Argentina, Egypt, Etiopia, Iran, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater (UAE).

– Den nye forkortelsen av BRICS, hvis India endrer navn og de inviterte landene opptas neste år, blir BARBIECUES, skriver sjefstrateg Velina Tchakarova hos tenketanken For A Conscious Experience (FACE) på X/Twitter.

Høy vekst

India har levert en høy økonomisk vekst gjennom mange år. Vekststatistikkene for andre kvartal, som ble offentliggjort i forrige uke, viser en vekst på 7,8 prosent – en akselerering.

– Dette gjør at India er en av de få økonomiene i regionen hvor veksten faktisk er på vei opp og ikke avtar. En årlig vekst på rundt syv prosent er innen rekkevidde, sier analysesjef for Asia hos ING, Robert Carnell, i en analyse.

Han peker på at India nyter godt av å ikke være koblet for tett opp mot hverken Kina eller den globale databrikkeindustrien. India har ambisjoner om å produsere databrikker og elektronikk, men de ligger fortsatt langt bak Kina, Sør-Korea og Taiwan.

Fitch Solutions mener at veksttoppen er nådd – så langt. Den pågående regntiden har ført til mindre nedbør. Det rammer avlingene.

– Den indiske økonomien kan vise seg å være mer sårbar av den svake monsunen. Hvis økonomien begynner å bremse betydelig er det lite beslutningstagerne kan gjøre for å motvirke effektene, da det kan føre til ytterligere inflasjonspress, skriver Fitch i en ny rapport.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.