Da Narendra Modi ble valgt som statsminister i 2014, lovte han en årlig økonomisk vekst på minst syv-åtte prosent. Han har ikke innfridd. Allerede før koronapandemien rammet, hadde den indiske økonomien store problemer med en vekst på under fem prosent i 2019.

– Lite gjennomtenkt

Mens Kina la frem de siste økonomiske statistikkene for 2020 tidligere denne uken, er det fortsatt flere måneder igjen før India er klar med sine statistikker for det avvikende budsjettåret, som avsluttes den 31. mars.

Under nedstengningen i andre kvartal falt verdiskapingen med 23,9 prosent. I tredje kvartal var nedgangen på 7,5 prosent. Den indiske sentralbanken mener verdiskapingen, målt i bruttonasjonalprodukt, vil falle med 7,5 prosent i det avvikende budsjettåret.

Dette er altfor optimistisk, mener økonomiprofessor Arun Kumar, som tror at den indiske verdiskapingen vil falle med 25 prosent.

– Den økonomiske veksten i India har ikke tatt seg opp så raskt som regjeringen mener. Den uformelle sektoren i økonomien har ikke kommet seg etter nedstengningen, og viktige deler av tjenesteytende sektor er heller ikke tilbake, sier han til økonominettstedet livemint.com.

Han mener også at den pågående konflikten med Kina, hvor en rekke kinesiske selskaper innenfor it-sektoren er blitt bedt om å forlate India, ødelegger. Han er kritisk til manglende investeringer i forskning og utvikling.

– Vi er i en dårlig posisjon på grunn av disse lite gjennomtenkte spontanreaksjonene som å øke tariffer, trekke oss fra regionale samarbeidsgrupper og innføre nye investeringsregler for å stanse kinesiske investeringer, sier han.

– Tilslører alvoret

Hos den indiske sentralbanken ringer varselbjellene. Reserve Bank of India spår at andelen misligholdte lån vil øke fra 7,5 prosent til 13,5 prosent. Ved utgangen av september var innrapporterte misligholdte lån på 7700 milliarder rupi (900 milliarder kroner).

Det er et betydelig etterslep på innrapporteringen da bankene har fått beskjed fra regjeringen om å være fleksible under pandemien og inntil nylig gitt utsettelser på avdrag og renter.

«Det må erkjennes at de tilgjengelige tallene tilslører hvor alvorlig det er», skriver sentralbanksjef Shaktikanta Das.

Capital Economics har advart om råtne lån i den indiske banksektoren i lang tid.

«En haug med misligholdte lån vil føre til at bankene blir mer risikoavers med utlån, noe som vil holde tilbake nye investeringer,» skriver analyseselskapet.

Flokker til børsen

Sentralbanksjefen ser en «avkobling mellom enkelte deler av finansmarkedene og realøkonomien».

«Verdivurderingen av enkelte finansielle eiendeler utgjør en risiko for den finansielle stabiliteten. Banker og finansinstitusjoner må være klar over denne risikoen og konsekvensene det kan ha for et sammenvevd finanssystem,» advarer sentralbanksjefen i rapporten «Financial Stability Report», som kom nylig.

Dette blir tolket som en advarsel til investorer, som har flokket til Mumbai-børsen under pandemien. Det er satt nye rekorder. Siden bunnen i mars er Sensex-indeksen doblet og ligger like under 50.000.

Analyseselskapet GlobalData mener at India vil bli verdens hurtigst voksende økonomi blant de største landene i 2021 med en vekst på 9,7 prosent, skriver Reuters. Kina ligger like bak med en ventet vekst på 8,6 prosent.

Skyggebanker truer stabiliteten

Kredittvurderingsselskapet Fitch Ratings er sist ute med en advarsel om gjeldsoppbyggingen i den uregulerte delen av finanssektoren. Det er over 10.000 såkalte «skyggebanker», men kun 20–30 av disse er store nok til å utgjøre en risiko for finanssystemet, ifølge Economic Times.

Det har vokst opp en underskog av finansselskaper, blant annet eiendomsutviklere som tilbyr finansiering og små turoperatører. Dewan Housing Finance Corp. gikk konkurs for ett år siden. Denne uken har milliardæren Ajay Piramal overtatt restene av Dewan.

Sentralbanken vil om kort tid legge frem nye krav om reguleringer til denne typen finansinstitusjoner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.