Da Narendra Modi ble valgt som statsminister i 2014 lovte han en høy økonomisk vekst, tilsvarende hva Kina hadde i mange år. Målet var godt over åtte prosent vekst i året i gjennomsnitt. Resultatet har blitt betydelig svakere enn hva Kina presterer nå.

Med en høy vekst skulle India gjøre som den kinesiske kommunistledelsen og dra flere hundre millioner mennesker ut av fattigdom. Målet har vært å skape en økonomi med en årlig verdiskaping på 5000 milliarder dollar i 2024 – nesten en dobling sammenlignet med i 2018.

India skulle overta produksjon som var blitt for dyr i Kina, og bli en gigant innenfor tekstiler, elektronikk og bilproduksjon. Det har ikke skjedd.

Mangler selvtillit

Den økonomiske veksten i siste kvartal havnet på kun 4,5 prosent – den laveste kvartalsveksten siden Modi ble valgt for over fem år siden. I det foregående kvartalet havnet veksten på fem prosent, noe som fikk politikere og sentralbanken til å bråvåkne.

– Dette er svært bekymringsfullt og helt uakseptabelt. Målet er en vekst på mellom åtte og ni prosent. Små endringer i den økonomiske politikken vil ikke bidra til å gjenopplive økonomien, sier tidligere statsminister Manmohan Singh til India Times.

Statsminister Narendra Modi i India (foran) og tidligere statminister Manmohan Singh (bak, til vestre).
Statsminister Narendra Modi i India (foran) og tidligere statminister Manmohan Singh (bak, til vestre). (Foto: Manish Swarup/AP/NTB Scanpix)

Han mener den indiske økonomien «mangler selvtillit».

– Vi må gå vekk fra et samfunnsklima som er preget av frykt, til selvtillit for at økonomien skal kunne vokse med åtte prosent i året, sier han.

Det indiske finansdepartementet sier i en uttalelse at «de fundamentale forutsetningene for økonomien er fortsatt sterke» og det antas at veksten vil ta seg opp i inneværende kvartal.

– Det er lite sannsynlig at det kommer en sterk oppgang på kort sikt, og derfor økt sannsynlighet for rentekutt denne uken, og igjen i februar. Dette bør kunne føre til en oppgang ut en gang i 2020, sier sjeføkonom for Asia hos Capital Economics, Mark Williams, i en kommentar.

– Langsom smitte

Årsakene til den svake utviklingen er sammensatte. Selskaper har kvittet seg med ansatte, inntektene til bøndene har falt og det er krise i både den offisielle finanssektoren og i gråmarkedet, som har sørget for finansiering til småselskaper og forbrukere.

Banksektoren er nedsyltet i råtne lån. Myndighetene har forsøkt å få kontroll på forbrukerlånsbanker og gråmarkedet etter at finansinstitusjonen IL & FS kollapset i fjor.

Den offisielle arbeidsledigheten var på sitt høyeste på 45 år i 2018. Bilindustrien, som står for nesten halvparten av den indiske industriproduksjonen, har kuttet i produksjonen. Personbilsalget har falt 13 måneder på rad. Honda fikk en salgssvikt på 50 prosent i november.

– Hva som skjer nå, er en langsom smitte. Problemene i gråmarkedet i finanssektoren har spredt seg til andre områder, blant annet til realøkonomien, eiendom og små- og mellomstore selskaper. Det har igjen påvirket sysselsettingen. Det er en dominoeffekt, sier India-økonom Aurodeep Nandi hos finansinstitusjonen Nomura til Financial Times (FT).

– Hva som skjer nå, er en langsom smitte.
Aurodeep Nandi, økonom hos finansinstitusjonen Nomura

Sentralbanken har kuttet renten fem ganger siden februar, og nytt rentekutt ventes denne uken. Regjeringen har kuttet bedriftsskatten fra 30 til 22 prosent. Internasjonale selskaper loves 15 prosent bedriftsskatt hvis de etablerer seg i landet.

Eksperter tror det kan ta tid før India får fart på økonomien.

– Det er ingen enkel vei ut av dette, sier Nandi til FT.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.