Det har vært en rekke sammenstøt mellom demonstranter og politi i India de siste ukene. Statsminister Narendra Modi mener landbruksreformene, som ble vedtatt i all hast under koronapandemien, vil hjelper bønder med å modernisere og effektivisere produksjonen.

– Målet med reformene er å gi bønder et bedre og høyere levestandard. Privat sektor må bidra for at dette skal skje, sa Modi nylig.

Bønder frykter at reformene vil føre til at storkapitalen tar mer kontroll og at dagens innkjøpssystem, hvor staten garanterer for minstepriser, vil forsvinne. Dette har Modi avvist.

Han argumenterer for at reformene vil gi bønder mulighet til å inngå innkjøpsavtaler med private selskaper til bedre priser.

– Dette angår oss alle

Hver dag kommer flere bønder til utkanten av storbyen New Delhi. Store politistyrker har forsøkt å kontrollere demonstrantene for å unngå at de tar seg inn til sentrumsområdet, slik de har truet med. Tålmodigheten er i ferd med å renne ut.

Det skal holdes nye samtaler på onsdag med representanter for den indiske regjeringen. De truer med å trappe opp demonstrasjonene hvis det ikke kommer en løsning. Tidligere i desember blokkerte bønder innfartsårene til hovedstaden.

– Regjeringen bør ta bøndenes krav på alvor. Det må være en dialog. Bøndene protesterer ute i kulden. Dette angår oss alle, sa partileder Sharad Pawar i Nationalist Congress Party (NCP) på tirsdag.

Indias gigantnedstenging tvinger kasteløse ut av storbyene. Der møtes de av helt andre holdninger
Millioner har unngått Indias kastesystem ved å flytte til storbyene, men kastesystemet blomstret opp igjen da mange migrantarbeidere måtte tilbake til landsbyen sin under koronapandemien.
03:34
Publisert:

Rundt halvparten av alle indere tjener til livets opphold fra landbrukssektoren – direkte og indirekte. Produktiviteten er lav sammenlignet med andre land i Asia. Staten garanterer minstepriser på blant annet ris og korn. Det er stort svinn på grønnsaker og frukt.

Årsaken er blant annet forsyningskjedene hvor produkter råtner før de når markedene.

Boikottaksjoner

Bøndenes raseri er blitt rettet mot noen av Indias største konglomerater og familiene bak, som er blant verdens rikeste. Bønder har brent symbolske figurer som representerer statsminister Modi og næringslivstoppene Mukesh Ambani og Gautam Adani.

Ambani kontrollerer industrikonglomeratet Reliance Industries og har en formue på over 75 milliarder dollar, ifølge Forbes. Adani Group har store interesser innenfor energi, logistikk og landbruk. Gautam Adani har en formue på rundt 30 milliarder dollar.

Ambanis Reliance Retail Ventures er blitt Indias største detaljvarehandelskjede med over 12.000 utsalg i India. Kjeden har foretatt en rekke oppkjøp det siste året. Reliance Fresh har møtt motstand fra lokale ferskvaremarkeder.

Ambani eier også mobiloperatøren Jio, som på fire år er blitt markedsleder i India. Over 1500 mobiltårn tilhørende Jio er blitt satt ute av drift i delstaten Punjab, ifølge Business Standard.

På sosiale medier er det igangsatt en boikottaksjon av mobiloperatøren med #BoycottJio.

– Jeg vil flytte mobilabonnementene til Airtel. Jeg vil ikke bli assosiert på noen som helst måte med Reliance og Adani, som er Modis støttespillere, sier bonden Vipan Pal til thewire.in.

– En ond sirkel

Statsminister Modi ble i 2014 valgt på løftet om å gjennomføre reformer i den indiske økonomien og skape en økonomisk vekst på over åtte prosent i året. Det har vist seg vanskelig. India er inne i den dypeste resesjonen i historien og veksten var allerede lav før pandemien.

Det har vært dyp motstand mot reformer i det indiske samfunnet.

– Dette vil gjøre regjeringen mer motvillige til å gjennomføre reformer. Det er en ond sirkel, sier direktør Shumita Deveshwar hos analyseselskapet TS Lombard til Financial Times.

India var blant de første landene til å stenge ned hele samfunnet i vår i håp om å unngå omfattende smitte fra koronapandemien. Tidligere denne uken passerte antall bekreftede smittetilfeller 10 millioner og nesten 150.000 dødsfall. Smittetrykket har avtatt siden toppen i høst.

«Distribusjonen av en effektiv koronavaksine i India vil gjøre de økonomiske utsiktene lysere neste år. Indias økonomiske gjenoppreisning vil være en av de svakeste blant de største økonomiene», skriver analyseselskapet Capital Economics i prognosen for 2021.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.