Statsminister Narendra Modi ble gjenvalgt tidligere i år med løfter om å fortsette økonomiske reformer. Nå gjør regjeringen klar tiltakspakker i håp om å få fart på økonomien. Eksperter tviler på om de vil lykkes.

Hva som startet med problemer hos Indias største selskaper og banker har spredt seg til resten av økonomien i løpet av sommeren. Aktiviteten i anleggssektoren har falt. Situasjonen blir karakterisert som svært alvorlig.

– Forbrukerne er stresset

Den offisielle arbeidsledigheten er den høyeste på 45 år, ifølge den indiske avisen Business Standard. 40 prosent av unge indere som har fått arbeidsopplæring er uten fast jobb. Hver måned kommer en million unge ut i arbeidslivet for første gang. Det er ikke jobber å finne.

Landets fattigste er hardest rammet. Ifølge analyseselskapet Nielsen har salget av nødvendige husholdningsartikler som såpe, tannkrem og kjeks falt i år. Fallet i etterspørselen er størst av produkter som koster under et par kroner i utsalg.

– De disponible inntektene er truet. Forbrukerne er veldig stresset. Det gjenspeiles i hva de kjøper, sier analytiker Sunil Khiani hos Nielsen South Asia.

Storbanken HSBC bekrefter trenden i en ny rapport.

«Lønningene på landsbygden har falt og arbeidsledigheten har økt. Dette har trukket ned forbruksveksten», skriver HSBC.

Myndighetene gjør klar tiltakspakker for å få fart på økonomien. Det er stor skepsis til om de vil lykkes.

– Uro i hele finanssektoren

Det er panikk i den indiske bank- og finanssektoren. Med god grunn. Indiske banker har den største andelen misligholdte lån av verdens største økonomier. Hos State Bank of India utgjorde misligholdte lån 5,3 prosent av alle utlån i juni – opp fra 4,8 prosent i mars.

– Enkeltpersoner kan få problemer med tilbakebetaling av lån hvis stresset i den indiske økonomien øker. Det går ikke bra med næringslivet i India. Det kan ramme sysselsettingen og tilbakebetalingsevnen, sier direktør Dwijendra Srivastava hos Sundaram Asset Management til Bloomberg.

Sentralbanken har foretatt flere rentekutt for å pumpe penger inn i økonomien. Bankene har tatt rentegevinsten selv i håp om å redusere andelen misligholdte lån.

– Dette er en enestående situasjon. Vi har aldri opplevd en tilsvarende likviditetssituasjon de siste 70 årene hvor det er uro i hele finanssektoren. Ingen stoler på noen, sa visestyreformann Rajiv Kumar i den offentlige tenketanken NITI Aayog under en konferanse.

Indias statsminister Narendra Modi er styreformann i tenketanken, som ble etablert for fire år siden og har hentet inn noen av landets fremste økonomer og eksperter for å foreslå reformer i økonomien.

– I den private sektoren er det ingen som ønsker å låne ut penger til andre. Alle sitter på kontanter. Regjeringen må gjøre hva den kan for å fjerne bekymringene i privat sektor, sa han, ifølge India Today.

Krise for bilindustrien

De økonomiske statistikkene for andre kvartal legges frem på fredag og det ventes den svakeste veksten på fem år. India har hatt den høyeste veksten av de største fremvoksende økonomiene. I første kvartal falt veksten til 5,8 prosent – lavere enn Kinas vekst på 6,4 prosent.

– Nedgangen i veksten har sannsynligvis fortsatt. En rekke viktige indikatorer, som forbruk og investeringer, har fortsatt å svekke seg, sier India-økonom Rini Sen hos storbanken ANZ til Reuters.

Personbilsalget har stupt i sommer med en nedgang i salget på 31 prosent i juli. Ifølge bilbransjeforeningen Automotive Component Manufacturers Association of India er en million arbeidsplasser i fare. Dette kommer i tillegg til 330.000 som allerede har mistet jobben.

Kredittvurderingsselskaper Moody’s nedjusterte vekstprognosene for hele året til 6,2 prosent denne uken. Dette er tredje nedjustering for 2019 – fra en opprinnelig vekstprognosene på 7,5 prosent.

India skulle ta opp konkurransen med Kina. De motsatte har skjedd. Importen fra Kina er fordoblet på fem år.

India er verdens sjette største økonomi med et bruttonasjonalprodukt på 2700 milliarder dollar. Med en vekst på seks prosent vil landet gå forbi Frankrike og Storbritannia i år og legge seg bak Tyskland som verdens femte største økonomi i 2020.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.