For nesten ti år begynte de kinesiske oppstartsselskapene i teknologisektoren å vise muskler. Alibaba og Tencent er blitt giganter – også i global målestokk – med store investeringer og innflytelse innenfor internetthandel, finansteknologi og dataspill.

Nå er turen kommet til indiske konkurrenter.

Bygget i det stille

Ifølge en rapport fra den europeiske finansinstitusjonen Credit Suisse Group er det minst 100 indiske «enhjørninger» – oppstartsselskaper som er verdsatt til minimum én milliard dollar. Den samlede verdien på disse selskapene var 240 milliarder dollar.

Verdien på disse selskapene har steget kraftig i løpet av de siste månedene. Årsaken er at de har hentet inn frisk kapital fra investorer, til verdier som ligger langt over hva de var verdt før koronapandemien satte inn.

– Indiske entreprenører har i det stille bygget oppstartsselskaper det siste tiåret. Internettinfrastrukturen har forbedret seg kraftig og det er en solid global appetitt for teknologiselskaper. Investorer ser en enorm oppside og venter at India blir det neste Kina, sier Hans Tung, som er partner i investeringsselskapet GGV Capital i Silicon Valley, til Bloomberg.

Indiske oppstartsselskaper hentet inn 10,5 milliarder dollar i kapital fra investorer i første halvår – mer enn en dobling sammenlignet med i fjor. Ved Mumbai-børsen settes det nye rekorder. Sensex-indeksen har steget med over 11 prosent i 2021.

Samtidig har koronapandemien herjet i landet i år med over 31 millioner bekreftede smittetilfeller og over 400.000 bekreftede dødsfall.

Antall indere som tilhører «middelklassen» falt med 32 millioner personer i 2020, ifølge Pew Research Institute. Det har sannsynligvos vært en forverring i 2021. Antall fattige har økt kraftig i landet.

Historisk børsnotering

Betalings- og finansteknologiselskapet Paytm planlegger å hente inn 166 milliarder rupi i forkant av hva som blir den største børsnoteringen i India. Gruveselskapet India Coal har rekorden fra 2010 med 150 milliarder rupi i en emisjon.

Paytms morselskap, One97 Communication, tilbød horoskoper via tekstmeldinger ved årtusenskiftet før betalingstjenester via enkle mobiltelefoner kom for ti år siden. Paytm er en Vipps-lignende tjenester med over 150 millioner månedlige brukere.

Analytikere mener det er på full tid Paytm foretar en børsnotering, til tross for fortsatt underskudd.

– Dette er riktig tidspunkt å foreta en børsnotering på. Konkurransen øker raskt og preferansen for Paytm avtar. Børsnoteringen kan bety en forskjell, sier analytiker Neil Shah hos Counterpoint Research til Financial Times.

Sist selskapet hentet inn frisk kapital var det til en verdsettelse på 16 milliarder dollar (140 milliarder kroner). Selskapet har japanske Softbank, kinesiske Alibaba, det indiske konglomeratet Tata og Warren Buffetts investeringsselskap på eiersiden.

Fremtiden er sikret

Det indiske netthandelsselskapet Flipkart Online Services hentet inn 3,6 milliarder dollar i forrige uke med en verdsettelse på 37,6 milliarder dollar. Amerikanske Walmart er største eier. En børsnotering ligger i kortene; sannsynligvis i 2022.

Leveringstjenesten Zomato blir børsnotert denne uken ved Mumbai-børsen. Ifølge Techcrunch har det vært stor interesse fra investorer på å delta i emisjonen. Tidligere har det vært en forutsetning at selskaper er profitable før de kunne børsnoteres i India.

Det er nesten 30 år siden den indiske outsourcingselskapet Infosys ble børsnotert. Selskapet er blitt en internasjonal gigant med en børsverdi på 6600 milliarder rupi (780 milliarder kroner).

– Indiske forbrukerinternettselskaper er blitt voksne. Når disse oppstartsselskapene bruker den ledende posisjonen til å skape inntjening og kontantstrøm er fremtiden sikret, sier Infosys' styreformann og grunnlegger Nandan Nilekani til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.