India og Pakistan har kjempet flere kriger i Kashmir siden de to landene fikk selvstendighet fra de britiske koloniherrene i 1947. Det har vært jevnlige sammenstøt. For første gang på 48 år har Indias luftforsvar krysset grensen mot dagens Pakistan.

Luftangrepet natt til tirsdag ble utløst av at 40 indiske soldater ble drept i et selvmordsangrep i den indiskkontrollerte delen av Kashmir i midten av februar. India mener Pakistan støtter terroristgruppen Jaish e-Mohammed, som påtok seg ansvaret. Dette avviser Pakistan.

Terrorisme

Det skal ha blitt brukt jagerfly og avanserte droner for å slippe store bomber over et seks kvadratkilometer stort område på pakistansk side av Kashmir. India mener dette har vært en treningsleir for terrorister.

– Dette er et område som ligger på toppen av en ås – langt unna sivilbefolkningen. Dette var rettet mot en terroristgruppe og var ikke en militær aksjon, sa Indias utenriksminister Vijay Gokhale på en pressekonferanse.

Han sa at Jaish e-Mohammed har vært aktiv i minst to tiår og har foretatt angrep på indiske mål tidligere, blant annet nasjonalforsamlingen i 2001 og en militær flyplass i 2016.

– Den indiske regjeringen er forpliktet til å bekjempe terrorisme. Denne handlingen var for å forhindre nye angrep. Vi venter at Pakistan gjør hva de har sagt offentlig og sørger for at andre treningsleirer forsvinner og at terroristene blir holdt til ansvar, sa den indiske utenriksministeren.

– Står samlet mot aggresjon

Indiske regjeringskilder sier til India Times og News18 India at 300 terrorister ble drept. Dette er ikke blitt bekreftet offisielt.

«Ingen infrastruktur ødelagt, ingen er omkommet», skrev den pakistanske hærens pressetalsmann Asif Ghafoor på Twitter.

Utenriksminister Shah Mahmood Qureshi sa at «Pakistan forbeholder seg retten til å komme med en passende reaksjon» og at det pakistanske folk må være «forberedt på alt».

Underhuset i den pakistanske nasjonalforsamlingen endret saksprogrammet for å diskutere angrepet.

– Vi må sende en klar melding til India om at vi som land står samlet mot enhver form for aggresjon, sa Khawaja Asif, som er tidligere utenriksminister og forsvarsminister i underhuset.

President Donald Trump kommenterte situasjonen før det siste angrepet.

– Det er forferdelig hva som foregår. Det er en veldig farlig situasjon. Vi vil at dette stopper, sa han.

Frykter opptrapping

Markedene i India og Pakistan reagerte negativt på den økte spenningen mellom de to landene, som begge besitter kjernefysiske våpen. Børsene og de to landenes valutaer svekket seg da angrepet ble kjent.

– Dette er en automatisk reaksjon og en bør ikke lese for mye fra dette, med mindre det kommer en ytterligere opptrapping fra begge sider. Dette vil normaliseres i løpet av en dag eller to, sa styreformann Sudip Bandyopadhyay hos Inditrade Capital til den indiske næringslivsavisen Business Standard.

Ikke alle er enige om at dette vil blåse over.

– Pakistanerne vil reagere; det vil skje konvensjonelt og ikke bruk av en militant gruppe som proxy. Hvor dette vil skje er det bare pakistanerne som vet. Dette er en farlig situasjon hvor det kan eskalere raskt mot randen av en krig, sier analytiker Rahul Bedi ved tenketanken Jane’s Information Group til New York Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Etter 54 år kunne Karl Lagerfeld fremdeles gjenskape i detalj hva han hadde på seg første dag
Se motehusets hyllest til moteikonet.
01:41
Publisert: