Statsminister Narendra Modi har gjennomført omfattende reformer i India siden han kom til makten i 2014. Bankene er blitt tvunget til å la alle som ønsker det åpne bankkonto, flere hundre milliarder kroner som var skjult er kommet frem i lyset og nå skal forbruket beskattes likt over hele landet.

Det har vært et virvar av skatter på nasjonalt nivå, i delstater og i indiske byer siden 1940-tallet. Motstanden mot å endre skattesystemet har vært stor. Politikere har argumentert for at de store regionale forskjellene gjorde det nødvendig å ha differensiert beskatning.

– Innført i all hast

Regjeringen mener at statskassen har gått glipp av store skatteinntekter fra penger som ikke er blitt innbetalt til lokale skattekontorer. Korrupsjon er utbredt i deler av India.

Målet til regjeringen har vært å skape høyere vekst og få ned prisene på mat, som ikke er unntatt for beskatning. For andre produkter varierer satsen fra fem prosent på dagligvarer til 28 prosent for alkohol, tobakk og underholdning.

– De påstår at innføringen av en nasjonal salgsskatt skal føre til lavere priser. Sannheten er annerledes. Prisene er i beste fall de samme og selskapene overfører ikke lavere priser til forbrukerne hvor de har fått lavere innkjøpspriser. Dagligvarer, blant annet hygieneprodukter, er blitt dyrere, sier Keerthi Selvam.

Hun bor og jobber som lærer i Chennai i delstaten Tamil Nadu. Hun har trålet markeder og kjøpesentre siden salgsskatten ble innført i helgen. Hun mener at prisene har økt – ikke minst for Indias fattige.

– Dette ble gjennomført i en hast. Næringslivet har ikke hatt tid til å forberede seg, det mangler regnskapsprogramvare og det er ikke gitt nødvendig opplæring, sier Selvam.

– Sjokkerende

I Tamil Nadu har over 1000 kinoer stengt i protest mot at de må betale opp til 28 prosent i nasjonal salgsskatt og i tillegg 30 prosent i en ny kommunal skatt.

– Vi stenger, det er ingen annen utvei. Myndighetenes reguleringer tillot oss ikke å justere billettprisene etter de nye skattene, sier direktør Abirami Ramanathan hos Tamil Film Chamber of Commerce til Press Trust of India.

I Punjab har bønder protestert mot skattesatsen på blant annet kunstgjødsel og sprøytemidler som er på henholdsvis 12 og 18 prosent. Tidligere har det ikke vært skatt på landbruksprodukter i Punjab. Flere utsalg har stengt i protest.

Kjeder og større selskaper ønsker skatteendringene velkommen da det forenkler salg, markedsføring og distribusjon over hele India. Apple har kuttet prisene med mellom 5,0 og 7,5 prosent. Kjøpesentre har holdt salgsaktiviteter.

– Responsen har vært overveldende. Vi vil fortsette med å senke prisene de neste dagene, sier konsernsjef Kishore Biyani hos Future Group til The Economicc Times.

Enorme utfordringer

Statsminister Narendra Modi har som mål å legge grunnlaget for at India kan få en årlig økonomisk vekst på over 7,5 prosent de neste 15–20 årene.

I 1990 var størrelsen på den indiske og kinesiske økonomien like stor, med et bruttonasjonalprodukt på 360 milliarder dollar. Vel et kvart århundre senere er den kinesiske økonomien over fem ganger større enn den indiske.

– Innføringen av en salgsskatt kan bli en «game-changer» for India. Det kan bli positivt for den indiske veksten på lang sikt, mener India-økonom Manish Jain hos Nomura Securities.

Ifølge Capital Economics vil innføringen av «One nation, one tax» føre til innkjøringsproblemer de neste månedene. 

– Det er enorme utfordringer med innføringen – både administrative og tekniske. Andre land som har innført denne typen salgsskatt har fått en midlertidig prisvekst, sier India-økonom Shilan Shah i en kommentar.

Skatteinngangen i India er blant de laveste i verden på like over 11 prosent av bruttonasjonalprodukt. Til sammenligning er skatteinngangen i Thailand på over 16 prosent, ifølge OECD.(Vilkår)

Se den irakiske hæren rykke frem mot IS i Vest-Mosul
DNs team filmet dette ved fronten i Mosul 10. juni. Irakiske styrker kjemper seg gjennom gatene under konstant ild fra IS.
02:51
Publisert: