Verdensbanken, Det internasjonale pengefondet (IMF) og den Asiatiske utviklingsbanken (ADB) har kuttet vekstprognosene for land og økonomier de dekker i september for 2022 og 2023. Kina, som under finanskrisen i 2008-09, sørget for solid vekst, vil få den svakeste veksten på 30 år.
Vekstvinnere
Asia-regionen samlet vil sannsynligvis unngå resesjon og få en vekst på 3,2 prosent i 2022, ifølge Verdensbankens oppdaterte Asia-rapport. Så sent som i april, etter at Russlands krigføring av Ukraina hadde startet, mente Verdensbanken det ville bli en vekst på fem prosent.
Kina skuffer stort. Nedstengningen av storbyer som følge av nullsmittestrategien Kina fører for å holde koronaviruset på avstand, gjør at Verdensbanken har kuttet vekstprognosene for Kina til kun 2,8 prosent i 2022. I 2023 vil veksten øke til 4,5 prosent.
Vietnam, India og Indonesia vil innta rollen Kina i flere tiår har hatt som vekstmotor. Den vietnamesiske økonomiske veksten ventes å havne på 7,2 prosent i 2022. I aprilrapporten mente Verdensbanken at landet ville få en vekst på 5,3 prosent.
– Den viktigste kilden til økonomisk vekst i regionen kommer av at koronarestriksjonene, som landene tidligere var tvunget til å føre, er fjernet, sier sjeføkonom med ansvar for Asia-regionen, Aaditya Mattoo i en kommentar.
Verdensbanken har oppjustert vekstprognosene for Filippinene, Malaysia og Thailand. Thailand var først ute i Asia med å fjerne koronarestriksjoner og åpnet grensene tidligere i år. Det ventes at fem millioner turister skal ta turen til landet i siste kvartal.
Flytter produksjon fra Kina
Vietnam har lenge posisjonert seg som et alternativ til Kina. Sørkoreanske selskaper, som Samsung og LG, startet for over ti år siden jobben med å flytte arbeidsintensiv produksjon vekk fra Kina og til store fabrikker i Vietnam.
– Vietnam er et eksempel på kommunisme som fungerer. Samtidig som de geopolitiske spenningene med Kina øker, justerer vestlige selskaper risikoen ved å ta i bruk en «Kina pluss en»-strategi. Ofte er den «ene» Vietnam. Ved å investere tungt i infrastrukturen som kreves av en industristormakt, vil Vietnam få den høyeste veksten i verden, skriver styreleder Ruchir Sharma hos Rockefeller International i Financial Times.
India forsøker å følge samme strategi. Apple, som tidligere har produsert nesten alt av smarttelefoner, nettbrett og annen elektronikk i Kina, startet tidligere denne uken produksjon av den siste Iphone-modellen ved en fabrikk ved Chennai i India.
Ifølge en rapport fra finansinstitusjonen JPMorgan planlegger Apple å produsere en fjerdedel av alle smarttelefoner i India i 2025. En femtedel av alle nettbrett og smartklokker skal produseres i Vietnam. Samsung har ferdigstilt verdens største smarttelefonfabrikk i India.
Syv økonomiske underverker
Sharma hos Rockefeller-stiftelsen har identifisert land som han har gitt karakteristikken «de syv økonomiske underverker i en bekymret verden». I Asia får Vietnam følge av India, Indonesia og Japan. I tillegg er Saudi-Arabia, Portugal og Hellas på listen.
– De har til felles en relativt sterk vekst, moderat inflasjon eller sterk aksjemarkedsavkastning – sammenlignet med andre land, skriver Sharma.
Han mener også at det er denne gruppen av land som trosser fordommer som eksisterer for land, kulturer og systemer. Vietnam er kommuniststyrt, Indonesia er verdens mest folkerike muslimske land og India er beryktet for et tungrodd byråkrati som har skremt investorer.
Japan overrasker stort og får noe drahjelp fra en svak valuta. Ifølge Sharma er lønnskostnadene i Japan lavere enn i Kina. I tillegg fjernes koronarestriksjonene.
Hellas og Portugal var en del av de beryktede «Pigs»-landene i eurosonen under gjeldskrisen for et tiår siden sammen med Italia og Spania.
– De er i gjenopplivingsmodus. Hellas og Portugal har kuttet de offentlige underskuddene med mer enn det halve og er mindre utsatt enn det meste av Europa fra de russiske gassforsyningssjokkene, påpeker Ruchir Sharma, som er en del av Rockefeller-stiftelsen.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.